Social

ȚIGĂRI ELECTRONICE DE UNICĂ FOLOSINȚĂ SUNT VÂNDUTE ILEGAL PE REȚELELE SOCIALE, INCLUSIV MINORILOR

16 martie, 2022

Presa din Marea Britanie a descoperit o rețea care vindea în mod ilegal adolescenților țigări electronice de unică folosință prin intermediul aplicațiilor Instagram, Tik Tok și Snapchat. The Sunday Telegraph a constatat că minorii apelează la vânzătorii online, care nu verifică actele de identitate, în timp ce experții avertizează asupra pericolelor pentru sănătate a „bombei cu nicotină”. Fenomenul este prezent și în Republica Moldova, existând zeci de conturi care anunță despre comercializarea țigărilor de acest tip.

O afacere ilegală

Țigările electronice de unică folosință sunt dispozitive nereîncărcabile, preumplute cu lichid care conține adesea nicotină.

Vânzarea țigărilor electronice sau a lichidelor ce conțin nicotină persoanelor de până la 18 ani este ilegală, mai ales în condițiile în care țigările de unică folosință pot cauza minorilor probleme pulmonare grave sau le pot afecta vederea, spun specialiștii.

În Marea Britanie presa a descoperit o rețea de conturi TikTok, Instagram și Snapchat, legate între ele, care vindeau și livrau minorilor din întreaga țara țigări electronice de unică folosință.

Unele conturi ofereau așa-zisele ambalaje discrete, livrând țigările în cutii de dulciuri sau ascunzându-le printre produsele de înfrumusețare, pentru ca părinții adolescenților să nu afle.

Potrivit presei din Marea Britanie, unii vânzători online anunțau potențialii clienți că pentru a cumpăra produsele nu e nevoie de un act de identitate. Mai mult, unele conturi s-ar adeverit a fi administrate de adolescenți.

Investigația jurnalistică l-a determinat pe șeful celei mai mari clinici de tratare a dependenței din Marea Britanie să avertizeze că țara se confruntă cu o „bombă cu nicotină” în rândul adolescenților.

John Dicey, directorul executiv al Allen Carr's Easyway, a declarat: „Nu există nicio îndoială că există o bombă cu nicotină ce ticăie în rândul tinerilor din Marea Britanie, care devin dependenți de nicotină la o vârstă fragedă. Promovarea nereglementată a vaping-ului pe o întreagă varietate de platforme de socializare (cum ar fi TikTok) duce la faptul că tinerii devin o pradă ușoară pentru cei care promovează acest drog”.

După ce The Telegraph a abordat TikTok, Instagram și Snapchat pentru comentarii, conturile au fost șterse.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat „La TikTok, nimic nu este mai important decât să ne păstrăm comunitatea în siguranță, mai ales când vine vorba de utilizatorii noștri mai tineri. Interzicem cu strictețe conținutul care prezintă sau promovează vânzarea, comerțul sau oferirea de tutun, inclusiv produse de vaping, și am eliminat conturile aduse în atenția noastră”.

Fenomenul ia amploare și în Republica Moldova

Cu o simplă căutare pe Instagram, descoperim numeroase conturi care vând în mod ilegal țigări de unică folosință în Republica Moldova. Așa-zisele magazine online de pe rețelele sociale fac parte din piața neagră de produse de acest gen, nefiind respectate legile în vigoare. Totodată, acestea promovează în mod activ țigările electronice de unică folosință, în situația în care publicitatea produselor de tutun este interzisă.

Potrivit deputatului Radu Marian, monitorizarea vânzărilor online ale acestor dispozitive nu este ușoară, la fel ca și combaterea publicității pe rețelele sociale. Autoritățile speră la ajutorul cetățenilor în această problemă. „Promovarea acestor produse pe Instagram sau pe o altă rețea socială este o încălcare a legii, dar de multe ori principala problemă în astfel de cazuri este incapacitatea de a identifica autorii”.

La rândul său, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru, a declarat că numărul importatorilor care au depus cereri pentru a putea comercializa țigări electronice nu este atât de mare.

„În general, rar sunt depuse cereri de certificare a dispozitivelor de unică folosință, cel mai des fiind vorba de cele reutilizabile, cu un flacon de reumplere”, a declarat acesta.

Spre deosebire de alte dispozitivele electronice cu nicotină care sunt certificate, țigările electronice de unică folosință sunt dispozitive analogice ieftine. Acestea nu sunt testate prin niciun studiu. Din acest motiv, ele nu sunt autorizate nici în Moldova, nici în majoritatea țărilor europene și statelor membre ale CSI.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2022.03.16 13:23 Boris
    Ca stat Moldova este prea slaba si nu poate sa lupta efectiv inpotriva contrabandei.
  2. 2022.03.16 13:29 Fima
    Unii platesc impozite da altii dau mita si au profit mare...
  3. 2022.03.16 13:30 Dorina
    Fiscu trebue sa face treaba in mod profesional!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.