Social

PRODUSELE FĂRĂ FUM, ÎN ATENȚIA AUTORITĂȚILOR. EXPERT: LEGILE MOLDOVENEȘTI NU AU SPECIFIC LOCAL

06 mai, 2022

La finalul lunii aprilie, în Moldova au intrat în vigoare două legi care înăspresc reglementarea produselor fără fum. Este vorba despre interzicerea vânzărilor online a sistemelor de încălzire a tutunului și a țigărilor electronice, precum și interzicerea expunerii acestor produse în vitrinele punctelor de vânzare. Autoritățile din domeniul sănătății sunt convinse că un control mai strict al pieței tutunului va contribui la lupta împotriva acestuia.

Pe 31 mai, în întreaga lume este marcată Ziua mondială fără tutun. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru, a declarat că în perioada premergătoare acestei zile, autoritățile se vor concentra pe verificarea implementării legilor.

„Principalul obiectiv va fi informarea populației despre faptul că noile produse din tutun sunt la fel de nocive ca și țigările clasice”, a declarat Ion Șalaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

De menționat că, în pofida tuturor legilor implementate, datele publicate de Organizația Mondială a Sănătății arată că numărul fumătorilor continuă să crească în doar șase țări din lume, printre care și Moldova. Potrivit datelor OMS, în 2020, 27,9% din populația Republicii Moldova era fumătoare, iar, până în 2025, se estimează că această cifră va crește până la 28,5%. Astfel, se așteaptă creșterea consumului de țigări clasice.

Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru, a declarat că nu este pe deplin de acord cu prognozele OMS și că, potrivit datelor Agenției, este observată creșterea consumului de produse din tutun, dar nu de țigări convenționale. În acest context, autoritățile vor introduce noi măsuri de combatere a tutunului.

„Măsurile suplimentare se vor concentra în principal asupra noilor produse din tutun. Pe produse cum ar fi țigările electronice, tutunul fără fum sau încălzit, pentru că am văzut în ultimul timp o schimbare în prevalența fumatului în Moldova”, a adăugat Șalaru.

Este de remarcat faptul că sistemele de încălzire a tutunului, precum și țigările electronice nu sunt incluse în raportul OMS, deoarece nu există date suficiente pentru a face evaluări globale.

Experții susțin că restricțiile dure privind vânzările online vor provoca apariția pieței tenebre, iar fumătorii vor continua să cumpere țigări.

„Interdicțiile vor duce la o reducere a achizițiilor legale, la apariția unei piețe gri și negre neoficiale. Acest segment de piață este specific și, după interdicții, cel mai probabil va migra spre zona gri”, consideră expertul economic Roman Chircă.

De altfel, Roman Chircă susține că fumătorii au nevoie de ajutor și că măsurile dure au efect invers.

„În Republica Moldova, în opinia mea, nu există o politică de stat care ar reduce dauneleprovocate de țigări și de produsele tradiționale cu nicotină. La noi, pur și simplu se interzice totul și se încearcă restrângerea opțiunilor. În plus, de foarte multe ori, legile noastre sunt scrise după normele internaționale, fără să existe elemente specifice la nivel local. Personal, am trecut la produse alternative acum zece ani. Și pot vedea cum a scăzut acea daună enormă adusă organismului meu și care provenea de la țigări. Da, îmi doresc să scap complet de dependență. Dar trecerea la produsele fără fum mi-a îmbunătățit sănătatea în multe feluri”, spune Chircă.

Autoritățile consideră că majorarea prețului la produsele din tutun este un alt instrument pentru reducerea numărului de fumători. Datele oficiale arată că, în Republica Moldova, peste 5200 de persoane mor anual din cauza fumatului.

Sursa: https://www.kp.md/online/news/4734631/

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.