Social

PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA DORIN RECEAN A PREZENTAT RAPORTUL DESPRE ACTIVITATEA COMISIEI EXTRAORDINARE ÎN PERIOADA 2021-2023

15 martie, 2024

Prim-ministrul Dorin Recean a prezentat în parlament raportul despre activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale în perioada 22 octombrie 2021 - 30 decembrie 2023.

Potrivit INFOTAG, oficialul a confirmat că printre motivele care au determinat necesitatea instituirii și ulteriorului prelungirii stării de urgență în țară au fost criza energetică regională și națională, la fel și războiul din Ucraina cu toate consecințele sale și amenințările directe la adresa securității Republicii Moldova.

”Rusia a intenționat să creeze forțat un coridor terestru în Moldova. Federația Rusă a recurs la șantajul energetic, reducând semnificativ livrările de gaze naturale către țara noastră, cu scopul de a pune presiune asupra guvernului și întregii societăți. A întreprins acțiuni de destabilizare prin atacuri cibernetice și campanii de dezinformare, precum și prin acțiuni menite să tulbure ordinea publică. De asemenea, Federația Rusă s-a amestecat în procesele noastre electorale cu scopul de a le influența sau a falsifica rezultatele”, a remarcat prim-ministrul.

Potrivit primului ministru, datorită măsurilor întreprinse de comisie, Moldova a depășit situațiile de criză și a transformat problemele în oportunități pentru dezvoltarea stabilității și modernizării statului: pentru prima dată în ultimii 30 de ani, dreapta Nistrului nu mai utilizează gaz rusesc, nu este dependentă de șantajul rusesc și nu susține financiar țara agresoare; Moldova este acum sincronizată cu sistemul energetic al Uniunii Europene și poate achiziționa energie electrică pe piața UE; Moldova s-a confruntat cu un mare val de refugiați ucraineni; sunt în desfășurare proiecte de infrastructură: au început lucrările de reconstrucție a unor segmente feroviare importante și construirea podului Leova-Bumbăta.

Începând cu 22 octombrie 2021, parlamentul a luat 15 decizii privind declararea sau prelungirea stării de urgență. Astfel, Moldova a fost în regim de stare de urgență timp de 800 de zile - până la 31 decembrie 2023.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2024.03.15 14:17 Nina
    Dna Sandu are mare noroc cu asa prim-ministru ca dl Recean Dorin!
  2. 2024.03.15 14:23 Zosim
    Acest regim era necesitatea noastrea...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.