Social

PARLAMENTUL A APROBAT TRANSFERUL LA NOI DOCUMENTE DE IDENTITATE DIN 2025

28 martie, 2024

Parlamentul a aprobat trecerea la noi documente de identitate începând din 2025. Conform INFOTAG, amendamentele la legea privind documentele de identitate ale sistemului național de pașapoarte au fost votate în parlament joi de către cei 79 de deputați ai partidelor de guvernământ și de opoziție prezenți la ședință.

Potrivit documentului, cartea de identitate va înlocui documentul de identitate. Pentru străini, va fi introdusă o carte de reședență, care va stabili drepturile și protecția statului conform legii.

Noul document va conține date biometrice și date de semnătură electronică. Noile documente de identitate vor fi în limba română și engleză. Noile documente nu vor conține informații despre locuința permanentă sau temporară a titularului. Aceste date vor fi disponibile prin platforma guvernamentală MConnect. Astfel, deținătorii nu vor mai fi obligați să-și schimbe documentele de identitate la schimbarea locuinței.

Cartea va permite o interacțiune mai bună cu sistemul de servicii guvernamentale în format digital. Ulterior, noile documente ar putea fi folosite ca document de călătorie în țările care le recunosc în acest sens (de exemplu, în țările membre ale Uniunii Europene). În prezent, cetățenii Republicii Moldova pot călători în Turcia și Ucraina doar în baza documentului de identitate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.