Social

REPUBLICA MOLDOVA A URCAT CU TREI POZIȚII ÎN CLASAMENTUL PERCEPȚIEI CORUPȚIEI ȘI SE POZIȚIONEAZĂ PE LOCUL 76 DIN 180 DE ȚĂRI

16 aprilie, 2024

În 2023, Republica Moldova a urcat cu trei poziții în clasamentul perceperii corupției, realizat anual de Transparency International. Potrivit „INFOTAG”, Moldova ocupă acum locul 76 din 180 de țări.

La finele anului, Moldova a acumulat 42 de puncte din 100, cu un punct mai puțin decât media globală de 43 de puncte. Conform clasamentului, peste două treimi din cele 180 de țări evaluate au obținut mai puțin de 50 de puncte din 100, ceea ce indică existența unor probleme serioase legate de corupție.

Transparency International a ajuns la concluzia că Europa Occidentală și Uniunea Europeană rămân țările cu cele mai ridicate scoruri în lupta împotriva corupției, în timp ce Europa de Est și Asia Centrală se confruntă cu încălcări ale statului de drept, absența supremației legii, creșterea autoritarismului și corupția sistemică. În țările africane din sudul Saharei, media scorurilor este cea mai scăzută, iar democrația și supremația legii sunt sub presiune.

Danemarca a obținut 90 de puncte și este pentru al șaselea an consecutiv lider în clasamentul perceperii corupției. Printre statele membre ale Uniunii Europene, situația este mai proastă în Ungaria (42 de puncte), Bulgaria (45) și România (46).

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.16 14:26 Grigore
    Noi toti, parca, luptam, din pacate nu vedem rezultate.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.