Social

PRIMARUL CHIȘINĂULUI A COMEMORAT VICTIMELE POGROMULUI EVREIESC DIN 1903

17 aprilie, 2024

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a comemorat miercuri victimele pogromului evreiesc din Chișinău din 1903. Conform INFOTAG, în cadrul evenimentelor de doliu din Parcul Alunelul (în trecut, aici era amplasat un cimitir evreiesc), edilul a declarat că „acum oamenii aproape că nu își amintesc că acum 100 de ani, aproximativ 50% din locuitorii Chișinăului erau evrei”.

„Ei au adus o contribuție mare la oraș. Vorbind despre arhitectură, medicină, educație. Acea tragedie nu ar trebui să se repete. Pogromul din 1903 a afectat profund orașul nostru și comunitatea evreiască, 49 de persoane au murit, 500 au fost rănite, iar multe clădiri din Chișinău au fost distruse. Locuitorii Chișinăului au fost nevoiți să părăsească țara după aceea, inclusiv primul primar al Tel Avivului, Meir Dizengoff”, a amintit primarul.

Ceban a exprimat condoleanțe cetățenilor Israelului „în aceste vremuri dificile, în lumina ultimelor atacuri asupra Israelului”.

„Condamn categoric aceste conflicte, nici o persoană nu ar trebui să sufere din cauza neînțelegerilor militare”, a spus Ceban.

Într-un comunicat de presă al primăriei, se menționează că în 2023 a fost realizat un film documentar „Tragedia Chișinăului. Pogromul evreiesc – 1903”. Datorită proiectelor realizate în colaborare cu asociațiile evreiești din Moldova, primăria participă la păstrarea memoriei pogromului din 1903. Din fondurile administrației capitalei au fost instalate plăcuțe informative pe clădirile Chișinăului, au fost restaurate monumente și parcuri care păstrează memoria acelei perioade tragice.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.17 15:22 David
    Frumos din partea dl Ceban.
  2. 2024.04.17 15:31 Stas
    Chiti oamenii destepti a perdut Chisinau.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.