Comunicate de presă

O zi memorabilă pentru circa 200 de copii din Moldova

15 septembrie, 2017

Copiii au participat la un eveniment sportiv de promovare a incluziunii copiilor de vârstă mică prin sport

Circa 200 de copii cu varsta de până la 8 ani, inclusiv copii cu necesitati speciale, au participat azi la activitati sportive cu elemente de fotbal la Complexul Sportiv “Futsal Arena FMF”, comuna Ciorescu.

Evenimentul a fost organizat de Special Olympics Moldova în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal, UNICEF Moldova și Centrul Municipal al Sănătății Publice, cu scopul de a promova incluziunea tuturor copiilor prin sport.

Micii atleți au fost ghidați de circa 100 de voluntari, în timp ce părinții lor au avut posibilitatea să interacționeze cu specialiști în domeniul dezvoltării timpurii a copiilor.

Prin sport, copiii se pot uni, își pot descoperi și își pot realiza potențialul. Sportul este inclusiv – fiecare poate participa, indiferent de vârstă, sex, disabilitate sau statut social. Nu contează cine câștigă azi – va câștiga prietenia! a spus în cuvântul său de salut Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

Forul fotbalistic național susține orice inițiativă, proiect sau program, care au drept scop promovarea modului sănătos de viață în rândul copiilor. Fiecare copil trebuie să se bucure din plin de beneficiile sportului, inclusiv fotbalului, ca ulterior să se integreze mai ușor în societate, a declarant Nicolae Cebotari, Secretar General FMF.

Acest forum este o premieră pentru noi. Cu eforturi comune am reușit să aducem zâmbete și multa energie pozitivă acestor copii minunați, alături de părinții lor, educatori și lideri, a spus Alexandra Danilenco, președinta Special Olympics Moldova.

UNICEF și Special Olympics cooperează din 2007 pentru a proteja și a susține drepturile copiilor cu dizabilități intelectuale, precum și pentru a schimba percepțiile și pentru a promova incluziunea socială. Reflectând un angajament comun față de copiii cu dizabilități intelectuale, potrivit Convenției cu privire la Drepturile Copilului, precum și Convenției cu privire la Drepturile Persoanelor cu Disabilități, cei doi parteneri au formalizat un Memorandum de înțelegere global în 2011, la Jocurile Olimpice de Vară Speciale din Atena, Grecia. Activitățile comune includ oferirea de oportunități pentru participarea sportivă incluzivă, examene gratuite medicale, activități de dezvoltare timpurie a copiilor, educație în domeniul sănătății familiei pentru părinți și îngrijitori, precum și colaborarea pentru a consolida legile naționale care protejează drepturile copiilor.

În cadrul acestui parteneriat, în peste 35 de țări ale lumii sunt puse în valoare abilitățile și contribuțiile pe care copiii și tinerii cu dizabilități intelectuale le pot aduce comunităților și țărilor lor.
În Moldova, grație acestei colaborări, peste 1000 de copii de vârstă preşcolară, 600 de părinți și educatori, 30 de lideri au participat la mai multe activităţi sportive desfășurate în orașele Chișinău, Strășeni, Ungheni, Taraclia, Telenești, Dubăsari, Criuleni sau Rezina începând cu 2014.

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, accesați: www.unicef.md

Despre Special Olympics

Special Olympics Moldova contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale, oferindu-le șansa de a-și descoperi și dezvolta potențialul și calitățile sportive prin intermediul programelor de pregătire și a evenimentelor competiționale, organizate pe tot parcursul anului.

Despre Federația Moldovenească de Fotbal

Începând cu anul 1999, Federația Moldovenească de Fotbal susţine mişcarea Special Olympics Moldova, care are ca scop promovarea culturii fizice şi a sportului în rândul copiilor cu dizabilităţi fizice şi mentale. În fiecare an, cu eforturi comune sunt organizate activități cu participarea copiilor de la şcolile auxiliare şi şcolile medii din diferite regiuni ale ţării.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.