Comunicate de presă

EXPERT: DE CE ADMINISTRAȚIA TRUMP A AJUTAT CHINA

23 iunie, 2020

Pentru liderii chinezi, care întotdeauna gândesc pe termen lung și strategic, iar administrația Trump ar fi putut ajuta China, deoarece administrația Trump nu are o strategie bine-gândită, cuprinzătoare și durabilă pentru a lupta cu China care crește în continuă, scrie fostul președinte al Consiliului de Securitate al ONU, politolog binecunoscut în Singapore Kishore Mahbubani, într-un articol pentru „The National Interest”.

Fără îndoială, administrația Trump a fost cea mai agravantă administrație cu care China a avut de afacere de la procesul de normalizare început de Henry Kissinger în 1971. A lansat un război comercial care a afectat puțin economia chineză. Au fost aplicate restricții exporturilor de tehnologie în China. Au fost întreprinse eforturi masive de a submina compania Huawei.Și totuși, cea mai exasperantă mișcare a fost efortul de extrădare a lui Meng Wanzhou. Aplicarea legilor occidentale cetățenilor chinezi le reamintește viu poporului de secolul umilinței când au fost aplicate legile occidentale pe pământul chinez. Administrația Trump nu a ținut cont de sfaturile înțelepte ale experților strategici-cheie, precum Kissinger sau George Kennan.Kennan, de exemplu, a recomandat că rezultatul pe termen lung al concursului cu Uniunea Sovietică de atunci va depinde de„nivelul în care Statele Unite pot crea, printre popoarele lumii” impresia unei țări „care face față problemei vieții sale interne” și „care are o vitalitate spirituală”.O asemenea impresie nu a fost creată de către administrația Trump. Post-coronavirus și post-George Floyd, America oferă o impresie opusă. În termeni relativi, administrația Trump a ridicat statura Chinei, care este acum percepută drept cea mai competentă țară din lume.

Politologul reaminește, SUA este singura țară dezvoltată majoră în care veniturile celor cincizeci la sută de jos au scăzut pentru o perioadă de treizeci de ani, ceea ce a dus la crearea unei „mări de disperare” în rândul claselor muncitoare albe.John Rawls ar fi fost îngrozit să vadă acest lucru. Într-adevăr, după cum spune Martin Wolf din Financial Times, America a devenit o plutocrație. În schimb, China a creat un sistem de guvernare meritocratic. O meritocrație ar putea să întreacă cu mult o plutocrație.

Politologul consideră că administrația Trump a deteriorat grav relațiile cu prietenii și aliații, iar în privat, europenii sunt îngroziți. Mișcarea de a pleca din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atunci când lumea are nevoie de OMS mai mult ca niciodată, în special pentru a ajuta țările africane sărace, a fost foarte iresponsabilă. Nici un aliat american nu a urmat Statele Unite în plecarea din OMS. Administrația Trump a amenințat, de asemenea, tarife pentru aliații precum Canada și Mexic, Germania și Franța. Într-adevăr, europenii au dezvoltat noi restrângeri cu privire la colaborarea strânsă cu China. Nu există nici o îndoială că diminuarea respectului global pentru Statele Unite deschide mai mult spațiu geopolitic pentru China. Cum a spus cândva Madeleine Albright, prima doamnă secretar de stat al SUA: „Suntem națiunea indispensabilă. Noi stăm ferm și vedem mai departe în viitor decât alte țări.” Administrația Trump, din contra, poate reuși să facă din America o națiune dispensabilă, prezentând un alt cadou geopolitic Chinei.

Politologul mai menționează în articol, că administrația Trump a ignorat, de asemenea, un alt sfat înțelept al lui George Kennan: să nu-ți insulți adversarii. De fapt, nicio altă administrație nu a insultat China la fel de mult ca și administrația Trump. În teorie, astfel de insulte ar fi putut deteriora poziția guvernului chinez în ochii propriului său popor. Efectul însă a fost invers. Țara în care oamenii au cea mai mare încredere în guvernul lor este China. Este de 90 la sută. Pentru marea majoritate a chinezilor, ultimii patruzeci de ani de dezvoltare socială și economică au fost cei mai buni în patru mii de ani. Kennan a vorbit despre „vitalitatea spirituală” internă, iar China se bucură de ea astăzi. Un psiholog de la Universitatea Stanford, Jean Fan, a observat că „spre deosebire de stagnarea Americii, cultura Chinei, conceptul de sine și moralul se transformă într-un ritm rapid - în mare parte spre bine”. Poporul chinez este, de asemenea, conștient de faptul că China a gestionat criza coronavirusului mai bine decât America. Dacă America ar fi avut aceeași rată de decese ca China, atunci ar fi avut o mie de morți în loc de o sută de mii. În acest context, insultele constante aruncate spre China au provocat doar un răspuns naționalist puternic, stimulând poziția guvernului chinez. Niciun alt guvern din lume nu aruncă insulte spre China. America rămâne singura în această dimensiune. „Dacă ar fi în viață astăzi, Kennan și-ar sfătui mai întâi colegii americani să facă un pas înapoi și să-și elaboreze o strategie cuprinzătoare, bine-gândită pe termen lung înainte de a se avânta într-un concurs geopolitic major împotriva Chinei,” mai notează politologul.

După părerea politologului, convingerea ideologică supremă că democrațiile vor triumfa întotdeauna împotriva unui sistem de partide comuniste creează o orbire ideologică particulară în America. În realitate, în mod funcțional, PCC nu reprezintă Partidului Comunist Chinez. El reprezintă Partidul Civilizației Chineze. Scopul cheie al PCC este să nu reînvie comunismul la nivel global. Este de a reînvia cea mai veche civilizație din lume și de a face din nou una dintre cele mai respectate civilizații ale lumii. Acesta este obiectivul care energizează poporul chinez și explică energia și vitalitatea neobișnuită a societății chineze. Istoric, civilizația chineză a fost cea mai rezistentă civilizație, care este singura civilizație care a fost bătută de patru ori peste patru mii de ani, dar de fiecare dată s-a ridicat din nou. Nu există nici o îndoială că civilizația chineză este acum o mare renaștere.

Politologul spune că, este adevărat că America nu a pierdut nici o competiție majoră în peste o sută de ani, dar niciodată nu a fost nevoită să se aibă de afacere cu un concurent la fel de formidabil ca China. Dacă obiectivul principal al PCC este îmbunătățirea bunăstării poporului său (și, prin urmare, reînvierea civilizației chineze), nu trebuie să existe o contradicție fundamentală cu scopul principal al oricărei noi administrații americane: îmbunătățirea, din nou, a bunăstării poporului american. Prin urmare, atunci când administrația Trump se sfârșește și America încearcă din nou să elaboreze o strategie pe termen lung mai chibzuită în legătură cu China, ar trebui să ia în considerare o opțiune de neconceput la moment: o civilizație chineză puternică și o America puternică pot trăi împreună în pace în secolul XXI. Lumea va fi ușurată și chiar va sărbători acest rezultat. Și poporul american va fi mai bine.

https://nationalinterest.org/feature/why-trump-administration-has-helped-china-161641

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.06.23 17:25 Nicolae
    Nu cred ca realitatea anume asa si este.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.