Comunicate de presă

A PATRA ANIVERSARE A LUPTEI TURCIEI ÎMPOTRIVA GRUPĂRII FETO (MIȘCAREA GÜLEN): CELEBRAREA VICTORIEI DEMOCRAȚIEI ȘI ÎNTR-ACELAȘI TIMP, A PREVENIRII IMPUNITĂȚII

14 iulie, 2020

Gurol Sokmensuer*

Au trecut patru ani de când organizația teroristă FETO, sub conducerea lui Fetullah Gulen, a planificat și a încercat să captureze Republica Turcă prin organizarea unei tentative de lovitură de stat pe data de 15 iulie 2016. Acest atac terorist, fiind cel mai sângeros din istoria Turciei, a eșuat datorită poziției națiunii unite a Turciei și s-a soldat cu triumful democrației.

Discipolii lui Fetullah Gulen din cadrul forțelor armate nu au ezitat să folosească armele din arsenalul militar împotriva oamenilor nevinovați. Sute de civili care au protestat împotriva tentativei de lovitură de stat la Ankara și Istanbul au fost împușcați. 251 de persoane au fost ucise și mii de persoane au fost rănite.

Conspiratorii au încercat să-l asasineze pe președintele Republicii Turcia. Au atacat Complexul prezidențial, vehiculul premierului, clădirile Serviciului Național de Securitate și departamentele Poliției Naționale a Turciei. Au bombardat pe cale aeriană Marea Adunare Națională. Avioanele de luptă au bombardat Centrul Operațional Special de Poliție, care este organul de bază pentru operațiuni de combatere a terorismului din Turcia, aflându-se în Ankara. În cadrul acestui atac și-au pierdut viața 55 de polițiști și au fost răniți sute. De asemenea, a fost vizată mass-media, atât din domeniul public cât și privat, inclusiv TRT (postul TV de stat) și CNN Türk.

Toate dovezile care au fost colectate până acum, fiind constituite din probe de investigație și procese de judecată, dezvăluie clar că tentativa de lovitură de stat a fost organizată de către gruparea FETO din ordinul lui Fetullah Gulen. A lua în considerare doar evenimentele organizate de către Fetullah Gulen și FETO în ziua de 15 iulie ar fi o greșeală. Crimele comise în noaptea de 15 iulie reprezintă doar vârful aisbergului.

Totul a început sub pretextul unui efort de educație în scopuri caritabile în anii '70. Acum este clar că acesta a fost primul pas al unei campanii de infiltrare. Prin această campanie, copiii și părinții lor au fost recrutați cu promisiunea aparent inocentă a unei educații mai bune, ajutor academic și financiar, la fel și un loc de muncă mai bun. Acești copii care au fost înrolați în școlile acestei grupări au fost de fapt puternic îndoctrinați de către Gulen. Drept urmare, aceștia au fost transformați în soldați devotați lui Fetullah Gulen, care susține că este „Alesul”. Scopul final a fost distrugerea statului turc democratic și instituirea unei noi ordini antidemocratice sub conducerea absolută a lui Gulen.

Adepții lui Gulen au fost educați astfel, încât să rămână deghizați pentru a-și atinge obiectivul final.

Organizația a folosit „coduri” în loc de numele membrilor grupării pentru o deghizare mai calitativă. În acest fel, este vorba despre o organizație teroristă particulară armată unică, unde membrii la nivel inferior se cunosc doar după coduri.

Membrii FETO angajați în cadrul posturilor guvernamentale de vază s-au ținut deghizați până în ultimul moment și au urmat instrucțiunile FETO. Fiind funcționari publici sau reprezentanți ai personalului militar, aceștea au fost loiali lui Fetullah Gulen în loc de a fi loiali națiunii și statului. Aceștea au abuzat de putere cu scopul eliminării celor ce se opun FETO, folosind diverse mijloace ca: interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice, fabricarea ilegală a probelor și arestările fără un temei legal. Pentru a se infiltra mai adânc în posturile de vază din cadrul guvernului, FETO a organizat scamatorii de o scară foarte înaltă. Pe măsură ce puterea grupării a crescut, FETO a început să înființezeagenții-media și să se impună în tranzacțiile de afaceri.

De asemenea, FETO este bine organizată la nivel global. Când gruparea era la putere, FETO a controlat mii de școli din Turcia și peste opt sute de instituții de învățământ din întreaga lume. În ceea ce privește înfiltrarea la nivel global, ambițiile și metodele lor, această grupare este una fără precedent. FETO activează în prezent în aproximativ 160 de țări cu instituții de învățământ, ONG-uri, agenți-media și întreprinderi. Ei au aceeași tactică în toată lumea. Prin urmare, gruparea reprezintă o amenințare directă pentru orice țară în care este activă.

Cu toate acestea, FETO devine tot mai slabă și mai slabă pe zi ce trece, datorită măsurilor desăvârșite a Turciei împotriva aceste grupări, atât în interiorul țării cât și în exterior.

Lupta ce are loc acasă se desfășoară în baza a trei principii. În primul rând, organizatorii tentativei de lovitură de stat din 15 iulie au fost aduși în fața justiției conform principiilor statului de drept. Mai multe procese de judecată sunt încă în desfășurare sub responsabilitatea autorităților competente. În al doilea rând, a fost dezvăluită structura organizațională a FETO în cadrul instituțiilor guvernamentale; au fost inițiate proceduri administrative și judiciare împotriva membrilor săi și, prin urmare, a fost eliminată „structura paralelă a statului”. În cele din urmă, încercările FETO de a se răspândi în toate domeniile economice prin intermediul entităților sale, în special în sectorul educațional, mass-media și bancar au fost prevenite.

În ciuda provocărilor de securitate și a atacurilor mai agresive și insidioase a grupării FETO, Turcia a reușit să lupte împotriva acestora din interior, în conformitate cu principiile statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale.

Pe acest fundal, FETO a suferit o transformare semnificativă. De când și-a pierdut coloana vertebrală în Turcia – FETO încearcă să supraviețuiască bazându-se pe structura sa din străinătate. Astfel, lupta împotriva structurilor FETO în străinătate este extrem de importantă pentru Turcia, fapt ce explică intensificarea eforturilor. Obiectivul nostru principal este de a demonstra și arăta că FETO reprezintă o amenințare serioasă și pentru securitatea altor țări în care această grupare rămâne activă. Prin urmare, continuăm să ne avertizăm prietenii.

Ne bucurăm să vedem că eforturile noastre nu sunt zadarnice și au ca și rezultat o mai bună conștientizare a pericolului ce vine din partea FETO. Ca unul dintre rezultatele concrete, merită menționate rezoluțiile importante adoptate de către mai multe organizații internaționale cu privire la FETO: O rezoluție care declară FETO o organizație teroristă a fost adoptată la cea de-a 43-a sesiune a Consiliului de Miniștri de Externe al Organizației de Cooperare Islamică (OIC), organizată la 19 octombrie 2016. Adunarea Parlamentară din Asia a declarat, de asemenea, FETO o organizație teroristă la 1 decembrie 2016. În cele din urmă, FETO a fost declarată organizație teroristă la cea de-a 12-a Conferință a Uniunii Parlamentare a OIC, la 27 ianuarie 2017.

La 9 august 2019, patru grupuri din cadrul partidului au ținut diverse discursuri politice diferite în cadrul Marii Adunări Naționale a Turciei, inclusiv partidele de opoziție. În cele din urmă a fost adoptată o declarație comună cu privire la FETO. Declarația a sesizat toți aliații și partenerii Turciei să ia măsuri împotriva acestei organizații teroriste și a conducătorului acesteia.

Mai mult ca atât, Turcia a luat măsuri administrative și a demarat proceduri legale pentru a limita spațiul de manevră al organizației teroriste FETO în străinătate și pentru a împiedica membrii săi să transfere bani și să scape de justiție. În cadrul investigațiilor efectuate în Turcia, extrădarea și înghețarea activelor membrilor FETO au fost solicitate de la țările vizate. Sensibilizarea cu privire la FETO în țările terțe a stimulat monitorizarea și investigarea mai atentă a activităților legate de aceste elemente de către oficialii unor țări. Astfel, au fost dezvăluite acțiuni ilegale ale organizațiilor afiliate FETO în diferite țări.

La fel, Fundația Maarif din Turcia își continuă activitățile în întreaga lume pentru a preveni eventualele inconveniențe care ar putea reieși din măsurile luate împotriva FETO, în special în domeniul educației. Școlile și centrele de învățământ afiliate FETO din 38 de țări au fost închise sau preluate de țara relevantă. În 20 de țări, școlile și centrele de învățământ afiliate au fost transferate către Fundația Maarif din Turcia. De asemenea, Fundația Maarif a deschis școli în 22 de țări.

Drept urmare, sărbătorim 15 iulie, ca „Ziua democrației și a unității naționale”. Începând cu 2017 percepem această zi drept ziua triumfului națiunii turce. Suntem determinați să continuăm eforturile noastre pentru a preveni impunitatea față de conspiratorii-organizatorii loviturii de stat, care au ucis și au rănit oameni nevinovați, au călcat în picioare drepturile omului – fapt ce acum încearcă să-l ascundă pentru a scăpa de justiție. Totuși, aceste acte amețitoare nu ar trebui să rămână nepedepsite. În acest proces, acordăm o importanță deosebită cooperării cu partenerii noștri străini, pentru care FETO este un mare pericol.

Nu vom uita niciodată de mucenicii noștri care și-au dat viața pentru a salva națiunea. Cu ocazia celei de-a patra aniversări, am onorat memoria celor 251 de martiri, prin donarea a 251 de pachete cu produse alimentare familiilor martirilor și veteranilor moldoveni. Jertfele martirilor noștri, care sunt într-adevăr nemuritori, nu vor fi niciodată șterse din memoria noastră.

* Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Turcia în Republica Moldova

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.14 12:39 Pavel
    Pina chind lider este Erdogan nimeni in Turcia nu spuna alta pararea despre aceste evenimente...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.