Transnistria şi Găgăuzia

​SOVIETUL SUPREM AL TRANSNISTRIEI A ADRESAT RUSIEI O NOUĂ SOLICITARE DE RECUNOAȘTERE

16 aprilie, 2014

Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN a decis, miercuri să adreseze Președintelui, Dumei de Stat și Consiliului Federației ale Rusiei, OSCE și ONU o solicitare de recunoaștere. Mesajul respectiv a fost aprobat unanim în ședința în plen la care au participat reprezentanți ai societății civile.

Potrivit agenției ”INFOTAG”, deputații și-au motivat solicitarea prin dreptul poporului la autodeterminare, consfințit în statutul ONU, și amintesc că la referendumul din anul 2006 peste 97% dintre participanți s-au pronunțat pentru independența Transnistriei și alipirea ulterioară la Rusia.

”Exprimându-și voința prin intermediul uneia dintre instituțiile principale ale democrației directe – plebiscitul, votând pentru independența RMN și alipirea liberă ulterioară a Transnistriei la Federația Rusă, poporul transnistrean și-a realizat dreptul indispensabil de a-și determina liber și fără imixtiune din exterior, statutul politic, de a realiza dezvoltarea economică, socială și culturală”, se spune în document.

În opinia autorilor solicitării, comunitatea internațională ar trebui să recunoască situația reală, constituită în cei 24 de ani de existență a republicii. ”În 24 de ani, Transnistria și Moldova s-au îndepărtat foarte mult una de cealaltă. În statul vecin s-a produs înlocuirea tuturor valorilor pe care le-au apărat buneii și străbunii noștri”, a declarat Valerian Tulgara, președintele Uniunii Moldovenilor din Transnistria.

Deputatul Andrei Sipcenco a subliniat că Transnistria ”și-a păstrat atașamentul față de valorile creștine și este orientată mai mult spre Rusia”. ”Acest lucru trebuie recunoscut. Având în vedere faptul că azi s-au maturizat premise pentru acceptarea în componența Federației Ruse a unor state și părți din state, mesajul de azi al SS este pe deplin întemeiat”, a afirmat el.

Se presupune că chiar joi, 17 aprilie, un grup de deputați ai SS, condus de speakerul Mihail Burla, va merge la Moscova. Acolo, documentele aprobate le vor fi transmise destinatarilor. În particular, a fost programată o întrevedere cu președintele Dumei de Stat, Serghei Narâșkin, de asemenea vor avea loc consultări cu privire la consolidarea relațiilor interparlamentare ruso-transnistrene în cadrul comitetelor dumei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.04.16 17:28 Nic
    Transnistria este in total rusificata, au ramas doar cateva sate pe malul Nistrului unde mai sunt moldoveni, cei de facut nimeni nu stie...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.