Transnistria şi Găgăuzia

​LIDERUL DE LA TIRASPOL PROPUNE CĂI DE REDUCERE A BUGETULUI TRANSNISTRIEI

20 noiembrie, 2014

Președintele Transnistriei, Evgheni Șevciuk, a desfăşurat miercuri cea de a doua, de la începutul săptămânii, şedinţă cu conducerea Guvernului în legătură cu situația dificilă în economie și „necesitatea de a ajusta parametrii planificaţi pentru 2015”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, el a cerut, „având în vedere situația actuală din lume și pe piețele tradiționale pentru mărfurile din Transnistria, schimbarea în permanenţă a regulilor pentru agenții economici transnistreni, situația de la frontieră, să fie elaborat un sistem mai flexibil de reacţionare la factorii externi negativi”.

„Aş ruga Guvernul să pregătească datele de concretizare şi să examineze posibilele scenarii în procesul bugetar”, a spus Șevciuk, pentru prima dată menționând că „în privinţa asigurării securităţii sociale trebuie să ne bazăm pe posibilitățile reale”

„Pentru a finanța sută la sută cheltuielile bugetare în acele domenii, care sunt stipulate prin în lege, ca îndeplinirea funcțiilor publice, țara are nevoie de circa 19 mlrd. de ruble ($1,71 mlrd.) anual. Noi, însă, adunăm impozite și taxe la bugetul de stat de doar circa 4-4,5 mlrd. de ruble, ceea ce este de patru ori mai puțin”, a spus el, propunând să fie examinată „posibilitatea de a elimina o parte din funcțiile de stat sau să fie luat considerare sistemele mixte de asigurare a acestora”.

Potrivit liderului de la Tiraspol, trebuie apropiem maximal cheltuielile de venituri, deoarece „dezechilibrul este prea mare”.

El a menționat problemele legate de creșterea cheltuielilor pentru pensii ca urmare a creșterii numărului de persoane de vârstă de pensionare, numărul cărora în Transnistria de mult a depășit numărul de persoane angajate.

„Trăim într-o lume bazată pe relații de piață. În parametrii actuali, nu putem oferi funcții publice fără o finanțare adecvată de la buget. Din acest motiv trebuie să reorganizăm unele instituții de stat, ţă desfăşurăm în cadrul acestora aprobarea noilor forme şi metode de administrare Cheltuielile acestor instituții trebui să fie asigurate parţial din bugetul de stat, parțial – din veniturile din serviciile cu plată”, a spus Șevciuk.

El a cerut Guvernului să pregătească un programul corespunzător privind modificarea formelor şi metodelor de administrare, în special în sistemul de sănătate.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.11.20 10:13 Elena
    El deja este gata pentru PLECARE!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.