Transnistria şi Găgăuzia

​TIRASPOL SPERĂ LA SPRIJINUL UE ŞI EUBAM ÎN „DEBLOCAREA ECONOMIEI TRANSNISTRENE”

21 aprilie, 2015

Măsurile de presiune economică asupra Transnistriei sunt inadmisibile şi în acest sens partea transnistreană speră la un rol mai constructiv al Uniunii Europene şi o atitudine la responsabilă a EUBAM. Despre aceasta a declarat în ajun ministrul Afacerilor Externe din regiune, Nina Ştanski, la întrevederea de la Tiraspol cu şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, şi şeful EUBAM, Francesco Bastagli.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul Ministerului de Externe, ea a menţionat că „înrăutăţirea rapidă a situaţiei economice din Transnistria în contextul intensificării blocadei economice din partea Ucrainei şi Moldovei”, subliniind că „astăzi Transnistria este în prag de a pierde cele mai mari pieţe – din Ucraina şi Uniunea Europeană”.

Potrivit spuselor sale, „tranzitarea mărfurilor în Transnistria prin Ucraina se va reduce dublu, iar comerţul cu ţara vecină în primul trimestru s-a redus comparativ cu perioada similară din anul trecut cu 54%”.

„Ne-am dori să avem cu toţi partenerii externi un dialog deschis, onest şi pragmatic cu scopul de a identifica instrumente economice pentru îmbunătăţirea situaţiei oamenilor, nu invers. În opinia noastră, în schimbul şantajului şi presiunilor ar fi bine de a ne concentra pe identificarea soluţiilor. Toţi partenerii internaţionali, implicaţi în reglementarea conflictului transnistrean trebuie să poartă răspundere socială pentru situaţia dată”, este convinsă ea.

Conform comunicatului MAE, Francesco Bastagli a dat asigurări că EUBAM nu trece cu vederea noul val de înrăutăţire a situaţiei economice.

„În permanenţă ne confruntăm cu noi provocări, unele dintre care au caracter extins, în particular, actualele probleme din regiune, care nu pot să nu se reflecte în economie. De asemenea, noi remarcăm că au fost întreprinse unele măsuri, care cu adevărat au complicat situaţia, în plus la provocările deja existente”, a spus el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.04.21 11:57 Zina
    Sevciuc trebue sa caute sustinere si la Belarusii!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.