Transnistria şi Găgăuzia

ACTUALUL FORMAT DE PACIFICARE NU CONTRIBUIE LA SOLUŢIONAREA DIFERENDULUI TRANSNISTREAN – GHENADIE ALTUHOV

24 august, 2015

Pentru a reglementa conflictul transnistrean este necesar de a dinamiza negocierile în formatul „5+2” şi de a înlocui actualul mecanism de pacificare cu o misiune internaţional multilaterală de pacificare, consideră însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, Ghenadie Altuhov.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, el a spus luni pentru presă că „din păcate, actualul format de pacificare puţin probabil că contribuie la reglementarea crizei transnistrene”.

„Ucraina pledează pentru integritatea teritorială a Moldovei în frontierele stabilite în 1991. Actualele mecanisme nu funcţionează în totalitate pentru realizarea acestui deziderat, de asemenea, regiunea transnistreană, la fel ca şi Rusia, trebuie să elaboreze o abordare mai constructivă a acestui subiect. Înlocuirea formatului cu implicarea unui număr mia mare de experţi internaţionali ar deveni un pas mai eficient”, a spus Altuhov.

În opinia sa, sunt absurde afirmaţiile că restricţiile vamale ale Ucrainei faţă de regiunea transnistreană sunt blocadă economică.

„Introducerea de către Ucraina a noilor reguli vamale la frontiera cu autoproclamata RMN nu poate fi numită sancţiuni speciale. Una din cauzele, care au condus la introducerea unor reguli noi, este prezenţa pe teritoriul regiunii nu doar a contingentului de pacificare, dar şi a unuia militar rus. A doua – lupta cu corupţia. Nu este un secret că prin segmentul transnistrean al frontierei moldoveneşti se transportau loturi mari de mărfuri accizabile: alcool şi tutun, de aceea consider normală sporirea controlului”, a spus diplomatul.

Altuhov a menţionat diminuarea comerţului dintre Ucraina şi regiunea transnistreană cu circa o treime, însă, în opinia sa, aceasta este o tendinţă comună, deoarece în general comerţul cu Moldova s-a redus cu circa 30%.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2015.08.24 17:00 David
    Nu cred ca trebue sa schimbam ceva - este lineste in Zona de conflict si asta este bine pentru toti!
  2. 2015.08.24 17:43 Stas
    Cred, ca Altohov are dreptate.
  3. 2015.08.25 08:58 Stas
    De ce ei sunt asa inpotriva Rusie?
  4. 2015.08.25 09:00 Inga
    Nui frumos, pozitia Ucrainei este foarte si foarte dura.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.