Transnistria şi Găgăuzia

​PROCESUL DE NEGOCIERI ÎN FORMATUL „5+2” TREBUIE RELUAT FĂRĂ PRECONDIŢII – VICTOR OSIPOV.

15 decembrie, 2015

Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, este de părere că „procesului de negocieri în cadrul formatului "5+2" trebuie relansat fără precondiţii”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la Biroul pentru Reintegrare, opinia a fost exprimată luni, la întrevederea cu viitorul Reprezentant Special pentru procesul de reglementare transnistreană în cadrul Preşedinției Germaniei în OSCE, Сord Meier-Klodt, sosit într-o vizită de două zile în Republica Moldova.

Conform comunicatului, domnul Osipov a remarcat „modul temeinic în care Germania a început pregătirile pentru preluarea Președinției în exercițiu a OSCE, dar şi potenţialul acestei ţări de a contribui la identificarea unei soluţii durabile pentru dosarul transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute”.

Vicepremierul moldovean a informat oaspetele german despre subiectele principale de pe agenda bilaterală de lucru, dar și „circumstanțele politice actuale, care duc la reducerea intensității acestui dialog”.

Victor Osipov a menţionat rolul OSCE în procesul de reglementarea diferendului transnistrean, apreciind înalt faptul, că în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE de la Belgrad (3-4 decembrie curent) a fost adoptată Declarația cu privire la negocierile vizând procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2”, fapt ce, în opinia sa, demonstrează că reglementarea transnistreană rămâne o prioritate pe agenda OSCE.

La rândul său, Сord Meier-Klodt, a reiterat angajamentul său de a contribui maximal la procesul de reglementare transnistreană şi menţionând că „Germania este un susținător deschis al Moldovei pe calea integrării europene”.

Oficialul a subliniat că va participa activ la dialogul deschis pe care l-a început deja cu colegii moldoveni la Conferința bavareză de la Rottach-Egern şi la Consiliul ministerial al OSCE de la Belgrad.

Marţi Ambasadorul Cord Meier-Klodt va pleca la Tiraspol, unde va avea întrevederi cu reprezentanţii administraţiei locale. Excelenţa Sa se pregăteşte pentru a prelua mandatul de Reprezentant special pentru procesul de reglementare transnistreană în cadrul Preşedinției Germaniei în OSCE pe parcursul anului 2016.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2015.12.15 10:04 Tarzan
    De ce Infotag presta atit de milt atentie dl Osipov?
  2. 2015.12.15 10:06 Lord
    Osipov trebue sa fie numit prim-ministru RM!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.