Transnistria şi Găgăuzia

​SOVIETUL SUPREM AL TRANSNISTRIEI ÎNCEARCĂ SĂ FACĂ LUMINĂ ÎN DEDESUBTURILE „RETURNĂRII STATULUI A 25% DIN ACŢIUNILE CCR”

15 februarie, 2016

Sovietul Suprem (SS) al autoproclamatei RMN este îngrijorat de netransparenţa în „procurarea de către stat a 25% din acţiunile Combinatului de Ciment din Rîbniţa (CCR)” şi doreşte să afle despre suma tranzacţiei şi a consecinţelor privatizării pentru buget.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul legislativului, aceste şi alte întrebări au rămas fără răspuns, în pofida apelului deputatului Pavel Şchiliniuc către Guvern.

Potrivit datelor sale, la 16 iulie 2013 Uzina Metalurgică Moldovenească (UMM) a procurat de la „Tegep” 25% din acţiunile CCR pentru suma de $1,039 mil., iar deja în noiembrie le-a vândut cu $15 mil. statului, „semnând un contract cu Ministerul Dezvoltării Economice, care a fost cumpărătorul, iar „Tiraspoltransgaz” - plătitorul”.

„Este important de menţionat că s-a convenit de a achita prin livrare de gaze spre UMM. Cumpărarea acestor acţiuni şi până acum este achitată prin livrări de gaze. Asta în primul rând. Al doilea moment. Peste câteva luni de la tranzacţie, celelalte 75% ale UCR sunt procurate de un investitor locale pentru suma de $1,9 mil. Fiţi atenţi: 25% au fost vândute statului pentru $15 mil., iar 75% investitorului – pentru $1,9 mil. Această tranzacţie a fost una închisă. A avut loc la ordinul Guvernului, cu menţiunea „pentru folosire de serviciu”, a spus deputatului, subliniind că „banii care trebuie transferate în contul de gaze, iar de acolo în bugetul republican şi Fondul asigurării cu pensii, s-au folosit în alte destinaţii, cum ar fi realizarea tranzacţiei, care avea un caracter cel puţin netransparent”.

Preşedintele comitetului pentru politică economică, buget şi finanţe, Alexandr Martînov, consideră că „tranzacţia a costat statului, iar în final şi contribuabilii, care îşi primeau parţial salariile şi pensii, în suma de peste 100 mil. de ruble”.

Între-timp, conducerea uzinei recunoaşte că situaţia de la întreprindere este una dificilă, dar o explică prin procesul de modernizare lansat. Iar Guvernul consideră că deputaţii folosesc sesiunea Sovietului Suprem pentru publicitate personală.

După cum a comunicat anterior „INFOTAG”, în urma diminuării producerii UCR a redus plăţile la bugetul Transnistriei, în anul 2015, cu circa 40% - până la 39,4 mil. rub. ($3,5 mil.).

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.02.16 09:02 David
    Ei trebue sa prinde hotii...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.