Transnistria şi Găgăuzia

​FILOSOF RUS: TRANSNISTRIA ESTE UN AVANPOST RUSESC CARE REŢINE INTEGRAREA MOLDOVEI ÎN ROMÂNIA ŞI UE

05 aprilie, 2016

Transnistria este un avanpost rusesc care reţine integrarea Moldovei în România şi Uniunea Europeană, care în realitate înseamnă răspândirea ideologiei liberale şi demontarea treptată a statului naţional. Asemenea opinie a exprimat luni la conferinţa online de la Universitatea Transnistreană, cunoscutul filosof şi politolog rus, unul din ideologii neo-eurasianismului, Alexandr Dughin.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul Ministerului Afacerilor Externe al regiunii, subiectul discuţiilor de la puntea de internet Moscova-Tiraspol, organizat de Centrul Nistru-Prut al Institutului Rus de Cercetări Strategice (IRCS), a devenit „Ideologia americană şi pretenţiile SUA asupra dominaţiei globale”.

În opinia lui Dughin, „RMN nu este recunoscută de occident nu deoarece este incapabilă juridic sau politic, ci deoarece Transnistria ca formaţiune nu se încadrează în ideologia americană, zădărniceşte răspândirea acesteia”.

„Rusia şi Transnistria trebuie să acţioneze în comun în ceea ce priveşte rezistarea ideologiei americane. În acest context noi vedem Transnistria ca pe un avanpost al luptei strategice, ideologice şi geopolitice pentru lumea multipolară, pentru orânduire mondială corectă, dreptul societăţilor şi popoarelor de a-şi alege singuri calea”, a spus filosoful.

Ministrul interimar al Afacerilor Externe al Transnistriei, Vitalii Ignatiev, şi-a reiterat ideea că „împotriva Transnistria, ca şi împotriva Rusiei, astăzi este desfăşurat un război hibrid activ”.

Totodată, el nu acceptă conceptul de „cetate asediată” şi dă preferinţă conceptului de „regiune euroasiatică „Transnistria”, considerând că cu sprijin rusesc aceasta poate „devenit o oază a neo-eurasianismului”.

„Asemenea ajutor poate transforma Transnistria dintr-o „regiune asediată”, potenţialul cărei este blocat activ de către statele vecine în plan economic, financiar, logistic şi militar-politic, într-o vitrină a lumii euroasiatice moderne”, consideră diplomatul.

Lui Dughin i-a fost pe plac ideea şi a subliniat din nou „rolul deosebit al Transnistriei în soarta Lumii Ruseşti”.

„Staţi pe acest pământ ca un soldat uitat la post, care nu a primit ordin de a se retrage. Acesta este un exemplu de eroism rusesc adevărat. Şi faptul că în Transnistria sunt mulţi tineri patrioţi, care îşi iubesc ţara, insuflă şi bucurie, şi optimism”, a conchis el.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.