Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA DIN TIMP REFUZĂ ORICE STATUT ÎN COMPONENŢA MOLDOVEI – SPICHERUL SOVIETULUI SUPREM

29 iulie, 2016

Transnistria din start refuză orice statut în componenţa Moldovei, asupra cărui insistă preşedintele OSCE, Frank-Walter Steinmeier. Despre aceasta a declarat ziarului rus „Независимая газета” (NG) preşedintele Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselschi.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, el a amintit că „statutul Transnistriei a fost definit la referendumul din 2006 – independenţă cu ulterioara aderare la Rusia”.

„Transnistria nu se va întoarce în Moldova, cu atât mai mult că Chişinăul continuă presiunile, introducând, pe lângă export, interdicţie la importul transnistrean”, a declarat el.

Totodată, autorităţile RM în ultima perioadă au intensificat acţiunile de elaborare a „statutului special pentru Transnistria în cadrul Moldovei unite şi indivizibile”. Acest fapt a fost declarat atât în cadrul platformei parlamentare speciale, cât şi la Guvern.

Analistul politic al Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor, a subliniat pericolul statutului special pentru statalitatea Moldovei.

„Acordarea statutului special Transnistriei poate provoca o reacţie în lanţ pe teritoriul RM. Conducerea Găgăuziei de repetate ori public a declarat că dacă Transnistriei îi va fi acordat statut special va solicita unul similar. Acum un an majoritatea parlamentară din RM a votat în prima lectură proiectul legii privind statutul special pentru Taraclia. Cerinţe similare sunt posibile din partea Bălţiului”, consideră el.

Potrivit lui Socor, dorinţa Transnistriei de a se rupe de Moldova este o urmare directă a influenţei Rusiei.

„Posibil, o parte din conducerea de la Tiraspol cu adevărat îşi doreşte divizarea definitivă de RM, dar politica Rusiei este orientată spre altceva. Politica FR în Transnistria, exact ca şi în Donbas, constă în ideea ca regiunile controlate de ruşi, să revină în cadrul Moldovei şi Ucrainei. Deoarece în acest mod Rusia va obţine influenţă suplimentară în sistemul politic şi instituţional atât din Moldova, cât şi din Ucraina”, a conchis politologul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.