Transnistria şi Găgăuzia

​REPREZENTANTUL SPECIAL AL OSCE ÎNDEAMNĂ CHIŞINĂUL ŞI TIRASPOLUL SĂ URMEZE ANGAJAMENTELE PROTOCOLULUI DE LA BERLIN

29 septembrie, 2016

Reprezentantul special al preşedinţiei germane în OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, îndeamnă Moldova şi Transnistria „să urmeze angajamentele asumate prin semnarea Protocolului de la Berlin în cadrul negocierilor în formatul „5+2” din iunie 2016 si să mențină ritmul creat la Berlin”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat la finele vizitei de două zile la Chişinău şi Tiraspol.

Spre deosebire de vizitele precedente, de această dată Cord Meier-Klodt nu a desfăşurat un briefing sau o conferinţă de presă despre rezultatele vizitei. Afirmaţiile lui sunt citate într-un comunicat oficial, plasat pe site-ul OSCE.

„Reuniunea din iunie în formatul „5+2” a stabilit o nouă abordare în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, o abordare concentrată pe atingerea obiectivelor specifice și realizabile într-o perioadă de timp definită. Cu toate acestea, pe lângă participarea activă în formatul „1+1” și la nivel de grupuri de lucru, această abordare nouă solicită părților să investească voința politică și resurse necesare pentru a facilita îndeplinirea acestor acorduri”, a specificat diplomatul.

El a salutat angajamentul public al Republicii Moldova de a dezvolta conceptul politic privind un statut special pentru Transnistria la începutul anului 2017 și, în același timp, de a consolida capacitățile sale instituționale de a se angaja în procesul de reglementare.

„Astfel de angajamente, exprimate în mod public, sunt încurajatoare, dar trebuie să fie puse în practică. „Îndemnăm ambele părți să avanseze implementarea angajamentelor lor, în limitele parametrilor de reglementare a conflictului aprobați la nivel internațional, și să nu scape din vedere oportunitatea unui dialog orientat spre rezultate, creată la Berlin”, a încheiat Cord Meier-Klodt.

După cum a informat anterior INFOTAG, la reuniunea din iunie în formatul „5+2” de la Berlin părţile au semnat un protocol prin care şi-au reiterat disponibilitatea de a continua întrevederile regulate la nivelul grupurilor de lucru şi al reprezentanţilor politici, pentru a ajunge la înţelegeri concrete. Acestea se referă în special la apostilarea diplomelor acordate în Transnistria, utilizarea automobilelor cu numere de înregistrare transnistrene, telecomunicaţii, ecologie, dosare penale.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.29 12:54 Victoria
    Noi stam pe loc si asta este evident.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.