Transnistria şi Găgăuzia

​FOSTUL ŞEF AL MAE AL TRANSNISTRIEI: MOSCOVA VA LUA O POZIŢIE NEUTRĂ ŞI NU SE VA IMPLICA ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ

21 octombrie, 2016

Moscova va lua o poziţie neutră şi nu se va implica în campania electorală din Transnistria. Consideră fostul ministru al Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vladimir Iastrebceak, care a comentat rezultatele vizitei în regiune a vicepremierului rus, Dmitrii Rogozin.

Solicitat de corespondentul INFOTAG, el a menţionat că vizita lui Rogozin a avut loc într-o perioadă complicată în viaţa politică internă a Transnistriei.

„În această situaţie Rusia tinde să asigure stabilitatea politică internă în Transnistria, deşi se pare că Moscova nu îşi face iluzii mari în această privinţă, iar campania electorală dură continuă”, susţine diplomatul.

„Acest lucru este confirmat de atacurile din partea presei controlate de actualul preşedinte, precum şi retorica destul de agresivă pe care o menţine însuşi Evghenii Şevciuk. De aceea, pe lângă tentativele de a stabiliza situaţia din Transnistria, conducerea Rusiei a transmis principalelor forţe politice transnistrene un mesaj clar privind necesitatea de a desfăşura un proces liber şi legal de votare la alegerile din 11 decembrie”, consideră Iastrebceak.

În opinia sa, aceasta înseamnă că nu se admit acţiuni de protest similare celor pe care au încercat să le provoace adepţii actualului preşedinte în decembrie 2015 (mai mulţi candidaţi la funcţia de deputaţi ai Sovietului Suprem şi adepţii lor s-au adunat în faţa CEC, cerând revizuirea rezultatelor alegerilor – „I.”).

Iastrebceak consideră că, afară de Şevciuk şi de speakerul SS, Vadim Krasnoselskii, nu există pretendenţi reali de a câştiga alegerile prezidenţiale.

„Independenţa lor provoacă îndoieli serioase. Fiecare din candidaţii înscrişi ocupă o „nişă de imagine”, luând mai ales voturile lui Krasnoselskii. Se pare că principala lor sarcină este de a lua voturile alegătorilor şi de a asigura desfăşurarea turului doi”, presupune Vladimir Iastrebceak.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.21 17:57 Efim
    Mult stimata diplomat, asta numai teoretic asa este, in practic Rusia sa baga in alegerile in mod cel mai brutal.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.