Transnistria şi Găgăuzia

O PUBLICAŢIE TRANSNISTREANĂ SUSŢINE CĂ „PUTIN A DAT DIFERITE SEMNALE PENTRU KIEV ŞI CHIŞINĂU”

20 februarie, 2017

Publicaţie transnistreană deniester.ru susţine că „Putin a dat diferite semnale pentru Kiev şi Chişinău”. Potrivit agenţiei INFOTAG, astfel au comentat jurnaliştii decretul pe care Preşedintele FR, Vladimir Putin, l-a semnat sâmbătă şi care prevede că pe teritoriul Rusiei vor fi recunoscute documentele eliberate de administraţiile regiunilor separatiste din Donbas – Republicile Doneţk şi Lugansk.

Ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a explicat că decretul a fost semnat din considerente umanitare şi va avea un caracter temporar, până la reglementarea politică a conflictului din estul Ucrainei. Potrivit decretului, în Rusia vor fi recunoscute paşapoartele republicilor nerecunoscute RPD şi RPL, precum şi certificatele de căsătorie şi de naştere, permisele de conducere şi alte documente eliberate în aceste regiuni.

„Amintim că un astfel de document cu semnătura lui Vladimir Putin în privinţa Transnistriei nu există, în pofida numeroaselor rugăminţi ale Tiraspolului şi a referendumurilor privind dorinţa de a adera la Rusia”, menţionează publicaţia.

Jurnaliştii mai scriu că „pe parcursul a mulţi ani, deşi nu a existat un decret prezidenţial similar, în Rusia totuşi se recunoşteau certificatele de naştere şi de căsătorie, permisele de conducere, diplomele şi atestate şcolare eliberate în RMN”.

„Paşapoartele RMN nu au fost recunoscute în Rusia niciodată. În ultimii doi ani, locuitorii Transnistriei s-au confruntat cu o problemă serioasă la nivelul regiunilor ruseşti – aproape nicăieri, cu unele excepţii, nu se mai recunosc diplomele şi atestate şcolare eliberate de instituţiile de învăţământ din Transnistria. La universităţile din FR şi la angajarea în câmpul muncii ruşii cer legalizarea obligatorie a documentelor la organele abilitate ale Republicii Moldova”, se arată în articol.

Jurnaliştii constată că, în acest mod, „nivelul de recunoaştere a documentelor RPL şi RPD de către Rusia la moment este mai mare decât cel de recunoaştere a documentelor similare ale RMN, fapt ce poate servi drept un semnal anume în adresa Chişinăului şi Kievului referitor la importanţa inegală a cazurilor RPL, RPD şi RMN”.

„În privinţa Transnistriei, în FR există o tendinţă pozitivă de soluţionare a conflictului local. Această comparaţie arată că relaţiile actuale ale Moscovei cu Kievul sunt mai reci decât cele cu Chişinăul. În Transnistria această situaţia este interpretată nu în favoarea Tiraspolului: ani de zile oamenii au aşteptat ceva similar din partea Moscovei, însă autorităţile oficiale ruse îşi declară ataşamentul ferm faţă de ideea de a soluţiona conflictul de pe Nistru în cadrul unei ţări unite”, presupune dniester.ru.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.02.20 16:39 Fima
    Nu cred ca Putin are timp sa ghindeasca despre Moldova si Ucraina...
  2. 2017.02.20 16:41 Lord
    Chind dl Dodon sa invita pe dl Putin cu vizita oficiala in Moldova?
  3. 2017.02.20 19:30 Galina
    Dl Putin are o strategie care el vrea sa indeplineasca pina 2020.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.