Transnistria şi Găgăuzia

LIDERUL TRANSNISTREAN SUSŢINE CĂ PROPUNERILE PREŞEDINTELUI MOLDOVEI SUNT INACCEPTABILE

22 iunie, 2017

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a calificat drept inacceptabilă propunerea Preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, de a oferi locuri în Parlamentul RM pentru reprezentanţii Transnistriei. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat pentru publicaţia rusă „Nezavisimaia gazeta”.

El a subliniat că, potrivit legilor Transnistriei, care sunt similare cu cele ruse, cetăţenii Transnistriei nu pot participa la alegerile altui stat, „inclusiv ale Moldovei”.

„Transnistrenii au propriile legi, propriul sistem electoral, propria CEC şi propria Constituţie. Constituţia noastră nu permite cetăţenilor noştri să participe la alegerile oricărui stat străin, după cum este şi Moldova. Dacă cine dintre transnistreni va participa totuşi la alegerile moldoveneşti, aceasta va fi doar din iniţiativă proprie”, a declarat Krasnoselski.

După cum a informat anterior INFOTAG, săptămâna aceasta, Igor Dodon a numit patru condiţii prin care Partidul Socialiştilor, al cărui lider a fost el, poate vota pentru modificarea sistemului electoral în Moldova. Printre acestea se numără şi asigurarea fotoliilor de deputat pentru reprezentanţii Transnistriei şi Găgăuziei.

„Dacă aceste momente rămân în proiectul de lege, atunci noi (socialiştii – „I.”) îl votăm în lectura a doua. Dacă colegii din Parlament nu vor fi de acord să adopte măcar unul dintre acestea, atunci noi nu vom vota”, a declarat Dodon.

El a mai spus că a înaintat Guvernului propuneri de soluţionare a problemei automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene, pentru ca acestea să poată circula peste hotare.

Această propunere, la fel, a fost criticată de Vadim Krasnoselski. El a îndemnat Rusia „să dea o apreciere juridică planurilor Ucrainei şi Moldovei de a interzice maşinilor cu numere transnistrene să circule pe teritoriul lor”. Într-un interviu pentru ziarul „Izvestia”, liderul de la Tiraspol a amintit că „Moldova recunoaşte numerele de înmatriculare conform acordului semnat în 2001 de preşedinţii de atunci – Igor Smirnov şi Vladimir Voronin”.

„Cele două părţi s-au obligat să recunoască reciproc numerele de înmatriculare. Există avizul Misiunii EUBAM, unde numerele transnistrene sunt recunoscute drept internaţionale. În Transnistria locuiesc 220 mii de cetăţeni ai Rusiei, nemaivorbind de concetăţeni. Ei trebuie să fie protejaţi prin legislaţia rusă. Îndemn Rusia să dea o apreciere juridică în acest sens”, a spus Krasnoselski.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.23 16:11 David
    Si cui trebua asa declaratiile goale?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.