Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE VA INSISTA CA GĂGĂUZIEI SĂ-I FIE OFERITE TREI MANDATE ÎN VIITORUL PARLAMENT AL MOLDOVE

24 iulie, 2017

Preşedintele Igor Dodon a declarat că va insista ca Găgăuziei să-i fie oferită o cotă de trei mandate în viitorul Parlament al Moldove. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris luni pe pagina sa de facebook, anunţând că a avut o întrevedere de lucru cu başcanul Autonomiei Găgăuze, irina Vlah.

„Am discutat despre situația actuală din regiune, precum și despre legile votate în Parlament privind Autonomia Găgăuză. De asemenea, am abordat şi subiectul trecerii la sistemul mixt de alegere a deputaților în Parlamentul Republicii Moldova. Mi-am exprimat poziția fermă că Găgăuzia trebuie să obțină o cotă de 3 deputați din cele 51 de circumscripții uninominale”, a menţionat Dodon.

El a informat că în această săptămână se va întâlni la cu Comrat conducerea autonomiei.

După cum a informat anterior INFOTAG, în ultima zi de lucru în sesiunea de primăvară-vară, Parlamentul a adoptat două proiecte de legi referitoare la ajustarea legislaţiei moldoveneşti la legea statutului Autonomiei Găgăuze. Un alt proiect de lege în acest sens a fost lăsat spre aprobare pentru toamnă.

De asemenea, joi, Parlamentul a votat în lectură finală legea privind trecerea la sistemul electoral mixt. Pentru lege au votat 74 de deputaţi din coaliţia de guvernare şi Partidul Socialiştilor. În acelaşi timp, trei deputaţi găgăuză s-au abţinut de la vot, căci legea nu prevede cote pentru Autonomia Găgăuză. Aceştia sunt Nicolai Dudoglo şi Corneliu Dudnic din partea Partidului Democrat şi Fiodor Gagauz din partea Partidului Socialiştilor.

Potrivit legii, numărul deputaţilor din fiecare unitate administrativă va fi stabilit la toamnă, când vor fi formate circumscripţiile electorale. Se prevede că o circumscripţie va include 55-60 mii de alegători. Având în vedere că în Găgăuzia locuiesc mai puţin de 100 mii de alegători, se presupune că în autonomie vor fi create două circumscripţii electorale.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.07.24 13:56 Natali
    Este corect, asa si trebue, dl Dodon!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.