Transnistria şi Găgăuzia

ACTIVIŞTII CIVICI DIN TRANSNISTRIA SUNT INDIGNAŢI CĂ O PARTE DIN COLEGII LOR AU PARTICIPAT LA ÎNTÂLNIREA CU PREŞEDINTELE MOLDOVEI

10 octombrie, 2017

Activiştii civici din autoproclamata RMN sunt indignaţi că „o parte din reprezentanţii societăţii civile din Transnistria au participat sâmbătă la întâlnirea cu Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, pentru a dezvolta ideea creării unei platforme civice pentru împăcare şi conciliere între cele două maluri ale Nistrului”.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa locală, copreşedintele consiliului coordonator al Forumului popular general transnistrean, Iurii Ceban, şi-a exprimat nedumerirea în privinţa faptului „cine i-a delegat şi i-a împuternicit pe aceşti oameni, în special, pe liderul Partidului Comunist Transnistrean, Oleg Horjan, de a expune opinia din partea întregii societăţi a RMN”.

Deputatul Andrei Safonov a criticat acţiunea colegului său din Sovietul Suprem, amintind că „nu se desfăşoară la nivel oficial întâlniri cu Chișinăul, Moldova s-a pronunţat pentru blocarea Transnistriei și a instalat posturi comune cu Ucraina la granița republicii”.

În opinia redactorul ziarului „Omul și drepturile lui”, Nikolai Buceaţki, întâlnirea cu Dodon este un demersul nu numai al lui Horjan, ci este o forță destul de mare care a rămas în Transnistria, este blocul lui Şevciuk (fostul președinte al RMN – „I.”) – Horjan”.

Participanții la ședința consiliului orăşenesc Bender au calificat întâlnirea la Holercani drept „o situaţie excepţională în viața Transnistriei”.

„Printre acești oameni care au participat la așa-numitele negocieri sau întâlnire a fost și un membru al consiliului orășenesc al circumscripţiei nr. 17, Iurii Bularga, care nu a primit nici o permisiune, nici o autorizație, nicio împuternicire pentru a reprezenta Benderul și locuitorii săi la astfel de întâlniri”, s-a indignat președintele Consiliului orăşenesc Bender, Iurii Cara.

Activistul din Bender, Constantin Smogorjevski, a sugerat ca acest act „să fie evaluat juridic, iar acești tovarăși să fie pedepsiţi”.

La şedinţa activiştilor civici s-a decis să fie expediată o scrisoare către comisia de etică a Sovietului Suprem, pentru ca deputații să dea o evaluare acţiunilor colegului lor, Oleg Horjan.

După cum a informat anterior INFOTAG, Preşedintele Igor Dodon a avut sâmbătă o întâlnire neformală cu reprezentanţii societăţii civile din Transnistria „în contextul dezvoltării ideii privind crearea unei Platforme de dialog social pentru împăcare şi conciliere între cele două maluri ale Nistrului, idee susţinută și de conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril”. „Am discutat situaţia actuală cu privire la Transnistria, precum şi problemele cu caracter politic, economic şi social. Locuitorii Transnistriei au susținut propunerea de a promova iniţiative constructive ce ţin de soluţionarea problemelor sociale, umanitare şi economice, cu care se confruntă cetăţenii de rând şi pe oamenii de afaceri din Transnistria. În special, este vorba despre chestiuni legate de cetățenie, evidența actelor de stare civilă, înlesniri la procurarea poliței de asigurare medicală”, a scris Dodon pe reţelele de socializare după întâlnire.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.10 20:12 Stas
    Intre dinsii sunt tradatori de Transnistria!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.