Transnistria şi Găgăuzia

SOVIETUL SUPREM AL TRANSNISTRIEI A LUAT ACT DE RAPORTUL DE ACTIVITATE AL BĂNCII CENTRALE ÎN ANUL 2016

19 octombrie, 2017

Aproape întreg anul trecut în economia Transnistriei s-a desfăşurat „sub semnul unei crize valutare de amploare, care a avut un mare impact negativ atât asupra agenților economici, cât și asupra populației”. O declaraţie în acest sens a făcut președintele Băncii Centrale din Transnistria (BCT), Vladislav Tidva ( numit în funcţie la sfârșitul lunii decembrie 2016 – „I.”), care a prezentat miercuri Sovietului Suprem (SS) raportul de activitate al instituţiei pentru anul 2016.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul parlamentului transnistrean, el a pus toată vina pe predecesorul său, Eduard Kosovski, „ale cărui teze despre „deprecierea gestionată a cursului de schimb al rublei” au dus la așteptări de devalorizare, la creșterea cursului de schimb valutar pe piața neagră, la scăderea volumului de câștiguri în valută și, în cele din urmă, la o criză valutară de amploare”.

„Situația din sectorul bancar a ieşit de sub controlul autorităților monetare. Situația de pe piața financiară a fost exacerbată de emiterea monetară negarantată, efectuată de fosta conducere a PBCT, în valoare de peste 900 de milioane de ruble (($79,6 mil.). Aceasta a fost efectuată inclusiv pentru a elimina deficitul bugetului republican. Creșterea ofertei monetare a provocat cererea de valută și presiunea pe piața valutară. Rezervele valutare ale statului se topiseră ca zăpada într-o zi de primăvară, iar la 1 ianuarie 2017 au ajuns la minus $41 mil.”, a spus bancherul.

Potrivit lui, „auditul activității BCT și a unor bănci comerciale a scos la iveală dovezi de retragere din sistemul financiar al republicii sume semnificative, care au fost utilizate inclusiv pentru achiziționarea de terenuri în suburbia Moscovei, pentru achiziționarea unor bilete la ordin ale unei companii din Rusia”.

„Vorbim de aproape 2 miliarde de ruble ($176 mil.) sau 20% din PIB. Le-am pierdut literalmente. Situația în sfera monetar-creditară putea fi chiar mai rea dacă deponenții începeau să-și retragă banii din depozite, căci avea să fie un „efect de domino“. Dar, pe lângă deponenți, băncile au și clienți din rândul persoanelor juridice”, a amintit Tidva.

Şeful BCT a comunicat că „în anul curent au fost luate un şir de măsuri pentru stabilizarea situaţiei în sistemul bancar în general şi pe piaţa valutară în particular, dar şi pentru revigorarea financiară a băncilor comerciale”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.19 11:25 Fima
    Tidva prisel c svoei crise i konecino, cito u PRB vse HOROSO!
  2. 2017.10.19 11:30 Tudor
    Mobiasbanca este unica banca in Moldova care a platitt dividende in 2016.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.