Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE MOLDOVEI MIZEAZĂ PE CONTRIBUŢIA ITALIEI ÎN REGLEMENTAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

07 noiembrie, 2017

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, mizează pe contribuţia Italiei în reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, comentând rezultatele întrevederii de luni cu Preşedintele Republicii Italiene, Sergio Matarella.

„Am salutat faptul că în anul 2018 Italia va prelua preşedinţia în cadrul OSCE. Vom sprijini eforturile președinției italiene în cadrul acestei organizații, în special în privinţa reglementării conflictelor de durată. În opinia noastră, OSCE trebuie să rămână unul dintre principalii garanţi ai păcii şi securităţii în Europa”, a menţionat Dodon.

El şi-a exprimat speranța că sub preşedinţia Italiei în OSCE, în anul 2018, vor fi organizate noi runde de negocieri în formatul „5+2”, care vor contribui la o avansare în domeniul dat.

„Vom fi bucuroși să-l salutăm în Moldova pe noul preşedinte al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Angelino Alfano”, a subliniat Dodon.

El a mulţumit părţii italiene pentru cooperarea eficientă în mai multe sectoare, cum ar fi: infrastructura socială, migraţia, agricultura, educaţia, cercetările ştiinţifice.

„Am menționat că relaţiile comercial-economice între Moldova şi Italia sunt într-o continuă dezvoltare. După volumul de comerţ, Italia deţine locul III în rândul ţărilor-partenere ale Moldovei. Italiei îi revin circa 8% din volumul comercial total al Moldovei. Italia deţine locul II după volumul de investiţii în economia moldovenească. În Moldova activează 1350 de întreprinderi cu capital italian în mai multe domenii cum ar fi cel bancar, elaborarea de soft-uri, producerea şi prelucrarea pieilor, prelucrarea fierului pentru industria de construcţii ș.a. Această cooperare contribuie la crearea locurilor de muncă în Moldova”, a evidenţiat Preşedintele.

În opinia sa, un factor important pentru consolidarea relaţiilor moldo-italiene îl reprezintă activitatea comunităţii moldoveneşti din Italia.

„În anul 2017, comunitatea moldovenească a devenit cea de-a opta după numărul de membri în această ţară. Ne bucură coeziunea comunităţii moldoveneşti din Italia, precum și faptul că compatrioţii moldoveni au un coeficient înalt de integrare în comunitatea italiană. Potrivit datelor ISTAT, la compartimentul angajării în câmpul muncii, moldovenii reprezintă cea de-a cincea comunitate din Italia, având 54% din membrii săi angajaţi în câmpul muncii. Circa 400 de medici din Moldova au reuşit să-şi valideze diplomele în Italia”, a remarcat Dodon.

El a solicitat președintelui Italiei de a contribui la soluționarea problemelor cu care se confruntă moldovenii stabiliți în Italia, în special în vederea urgentării semnării unui acord în domeniul pensiilor și a protecției sociale, recunoașterii titlurilor de studii ale moldovenilor aflați în Italia.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.07 11:23 Liviu
    De ce dl Dodon asa de mult place piar?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.