Transnistria şi Găgăuzia

PROTESTATARII DE LA TIRASPOL ŞI-AU MANIFESTAT NEÎNCREDEREA FAŢĂ DE AUTORITĂŢILE TRANSNISTRENE

13 noiembrie, 2017

Mitingul de protest de la Tiraspol, organizat sâmbătă la iniţiativa Partidului Comunist Transnistrean (PCT), a adunat câteva sute de oameni, în special, de vârsta a treia, care şi-au manifestat neîncrederea faţă de autorităţile transnistrene

Potrivit agenţiei INFOTAG, protestatarii au venit cu steagurile Transnistriei și PCT și cu pancarte pe care scria „Nu majorării preţurilor!”, „Salarii echitabile muncitorilor, pensii decente bătrânilor”, „Oferiţi locuri de muncă tinerilor”, „Unde sunt cele 15 mii de noi locuri de muncă promise?”, „Libertate deţinuţilor politici”, „Deputații trebuie să slujească poporului”, „Businessul și puterea sunt incompatibile”, „Nu puterii oligarhilor!”.

În discursul său, liderul PCT, Oleg Horjan, a criticat actuala guvernare care, în opinia sa, a venit să se îmbogăţească pe seama poporului.

„Pe parcursul celor nouă luni ale noii puteri vechi, în Transnistria nivelului de trai al majorităţii oamenilor a scăzut. Prețurile la produsele alimentare, medicamente și alte bunuri necesare sunt în continuă creștere. În urma politicii financiare dezastruoase, „echipa de profesionişti” a devalorizat rubla, care a dus la faptul că transnistrenii de rând au pierdut 40% din venitul lor, fără cea mai mică speranță că vor reuşi să recupereze ceea ce li s-a luat. A crescut numărul oamenilor care pleacă în străinătate, deoarece ei nu îşi pot găsi un loc de muncă acasă. Cetățenii pur și simplu nu li se plăteşte pentru muncă. Tot mai multe familii transnistrene ajung sub pragul sărăciei și chiar până la sărăcie. Dispar întreprinderile mici și mijlocii, pentru care sunt create condiții insuportabile. Întreaga economie a republicii a fost practic sugrumată de o companie-monopol („Sheriff“ – „I.“), iar cei care ar putea concura cu această firmă sunt forțaţi să plece din Transnistria”, a spus el.

În rezoluția adoptată în cadrul mitingului au fost înscrise mai multe cerințe, inclusiv „de a-i înlătura de la putere pe oligarhii care storc ultima picătură a republicii și a portofelelor cetățenilor noștri, de a opri creșterea prețurilor la alimente, combustibil, mărfurile de primă necesitate și medicamente, precum și de a renunţa la planurile de a anula reglementarea de stat a prețurilor la bunurile de consum”.

Protestatarii au mai cerut „majorarea salariilor și pensiilor până la minimul costul real de existenţă, restituirea pentru populație a 40% din pensii și salarii, pe care transnistrenii le-au pierdut în urma devalorizării rublei, încetarea persecutării politice a cetățenilor și să eliberarea tuturor deţinuţilor politici”.

În cazul nerespectării cerinţelor, protestatarii şi-au rezervat dreptul de a desfăşura „proteste mai mari și mai dure pentru a determina autoritățile transnistrene să ia în calcul opinia poporului”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.