Transnistria şi Găgăuzia

ÎN TRANSNISTRIA SE DESFĂŞOARĂ ÎN PREMIERĂ „EXERCIŢIUL DE MOBILIZAREA GENERALĂ”…

17 noiembrie, 2017

În Transnistria se desfăşoară în premieră „exerciţiul de mobilizare generală a resurselor umane”. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAI al autoproclamatei RMN, scopul principal al mobilizării este de „a instrui soldaţii în rezervă referitor la acţiunile de salvare a oamenilor la lichidarea consecințelor situațiilor excepționale de ordin natural sau tehnic”.

Majoritatea bărbaţilor din regiune cu vârsta de 18-60 de ani au primit citații personale prin care sunt anunţaţi să vină la locul exerciţiului, de regulă, pe stadioanele localităţilor în care trăiesc.

MAI menţionează că exerciţiul este „un element de apărare civică, iar astfel de acţiuni au loc în toate ţările”. Mobilizarea este explicată prin faptul că „structurile de forţă trebuie să deţină informaţia despre resursele umane pe care pot miza în caz de necesitate”.

Adunările de mobilizare vor avea loc între orele 6.00 şi 13.00. Bărbaţii vor fi informaţi cum să se comporte în situaţii excepţionale de ordin natural sau tehnic.

Principalele acţiuni vor avea loc pe stadionul din Tiraspol. La întâlnirii cu rezerviştii va vorbi „comandantul suprem al RMN”, generalul de miliţie Vadim Krasnoselski, iar apoi vor fi efectuate exerciţiile cu reprezentanţii serviciilor de protecţie civilă şi situaţii excepţionale. De asemenea, va fi prezentată tehnica forţelor armate.

Organizatorii susţin că activitatea oraşului nu va fi perturbată din cauza mobilizării generale.


..IAR EXPERŢII PUN LA ÎNDOIALĂ CARACTERUL PAŞNIC AL ACESTUIA

Asigurările autorităţilor de la Tiraspol precum că mobilizarea generală se desfăşoară doar pentru a pregăti bărbaţii pentru cazurile de catastrofe tehnice şi cataclisme naturale „provoacă zâmbetul, cel puţin”. De această opinie este politologul ucrainean Artiom Filipenko într-un articol pe site-ul „Delovaia stoliţa”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că „Transnistria are ghinion cu cataclismele, iar cazurile de inundaţii sau de furtuni nu au o asemenea amploare încât să fie nevoie de mobilizarea generală, mai ales doar a bărbaţilor”.

Expertul a menționat că în Ucraina, unde războiul este deja în al treilea an, astfel de evenimente nu au avut loc. Prin urmare, el nu exclude faptul că adunările sunt organizate pentru „a verifica pregătirea concetățenilor pentru apărarea republicii de Moldova și Ucraina”.

Filipenko a amintit că formațiunile militare ale separatiștilor transnistreni „nu sunt doar o rezervă pentru contingentul militar rus (în ultimul timp, rândurile GOTR sunt completat de localnici cu cetățenie rusă), ci și o parte de facto a armatei ruse”.

În același timp, el admite că motivele mobilizării ar putea fi şi altele.

„Problemele în economie și scăderea nivelului de trai provoacă deja un murmur surd printre locuitorii enclavei. Recent, la Tiraspol a avut loc un miting organizat de Partidul Comunist din Transnistria. Numărul participanților a fost de la 200 (datele oficiale) până la 500 (datele organizatorilor). Pentru Transnistria, acţiunile de protest nu sunt ceva obișnuit, aceasta este destul de mult. Și, după cum știm, cel mai bun mod de a distrage atenția publicului de la problemele interne este amenințare externă”, consideră analistul politic, care susţine că trebuie urmărit îndeaproape ceea ce se întâmplă pe teritoriul enclavei separatiste, deoarece „pericolele trebuie să fie evaluate în mod corespunzător”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.