Transnistria şi Găgăuzia

PETER MICHALKO A MERS PENTRU PRIMA DATĂ ÎN TRANSNISTRIA ÎN CALITATE DE ŞEF AL DELEGAŢIEI UE ÎN MOLDOVA

27 noiembrie, 2017

Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, a mers vineri în Transnistria şi a fost primit de preşedintele acesteia, Vadim Krasnoselski.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, diplomatul şi-a exprimat mulţumirea referitor la „funcţionarea practică a regimului optim de comerţ al Transnistriei cu UE”.

„Astăzi putem spune că această colaborare oferă oportunităţi suplimentare și aduce beneficii reale în sfera economică a Transnistriei, căci agenții economici au acces liber la piața europeană, care sperăm că se va extinde”, a spus el.

Krasnoselski a salutat venirea noului reprezentant al UE în Moldova, spunând că „ne-am dori să rezolvăm unele probleme practice, să facem schimb de idei, să ascultăm recomandări, sfaturi, să învăţăm despre desfăşurarea interacțiunii între Transnistria și Uniunea Europeană”.

„Transnistria intenționează să mențină contactele cu Uniunea Europeană, în special cele comerciale. Conducerea republicii ascultă recomandările experților europeni și analizează posibilitatea utilizării lor practice, ținând cont de specificul orânduirii de stat al RMN”, a spus el.

Referindu-se la procesul de negocieri, interlocutorii au atras atenţia la actualitatea dezvoltării acestuia. Având în vedere că peste câteva zile va avea loc o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”, părţile au discutate și problemele care vor fi abordate în cadrul reuniunii de la Viena.

Peter Michalko a subliniat că „comunitatea internațională urmărește cu mare atenție dezvoltarea dialogului”. El a apreciat înalt deschiderea podului lângă satele Gura Bîcului și Bîcioc, amintind că reabilitarea acestuia a fost făcută inclusiv din fondurile UE.

Potrivit diplomatului, Uniunea Europeană va continua „să participe activ la activitatea „Reuniunii Permanente…”, luând măsuri pentru consolidarea dialogului dintre Transnistria și Moldova și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.