Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE IGOR DODON CONSIDERĂ CĂ GĂGĂUZIA ESTE UNUL DIN PILONII STATALITĂŢII MOLDOVENEŞTI

04 decembrie, 2017

Preşedintele Igor Dodon consideră că Găgăuzia este unul din pilonii statalităţii moldoveneşti. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris luni pe pagina sa de facebook, comentând rezultatele întrevederii cu başcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah.

„Am discutat situaţia curentă din Autonomie şi din ţară. Am apreciat înalt rezultatele înregistrate de Găgăuzia în condițiile unei politici competente şi responsabile, promovate de Irina Vlah. În autonomie sunt realizate mai multe proiecte sociale şi economice. Sunt stabilite relaţii de colaborare bilaterală şi multilaterală cu Rusia, Turcia, mai multe ţări din UE, dar şi cu regiuni aparte din aceste ţări”, a menţionat Dodon.

El s-a pronunţat pentru adoptarea de către Parlament a legilor care vizează Găgăuzia.

„Am reiterat: legile respective trebuie să fie adoptate în forma în care au fost elaborate de grupul de lucru, fără modificări suplimentare”, a spus Preşedintele.

El consideră că „tergiversarea adoptării de către majoritatea parlamentară a legilor cu privire la Găgăuzia poate avea un efect negativ asupra consolidării măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului şi în general asupra soluţionării diferendului transnistrean”.

„Acest lucru demonstrează o dată în plus că Guvernul şi majoritatea parlamentară nu se grăbesc să-şi realizeze angajamentele luate faţă de regiunile Moldovei. Găgăuzia continuă să fie unul din pilonii statalităţii moldoveneşti”, a evidenţiat şeful statului.

El a menţionat că Irina Vlah a restituit Adunării Populare a Găgăuziei pentru revizuire legea cu privire la compania publică „Gagauziya Radio Televizionu”.

„Cred că în problemele ce ţin de audiovizual, autorităţile Găgăuziei ar trebui să se ghideze de Constituţia Republicii Moldova, de Legea RM cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei şi actele normative ale Autonomiei Găgăuze”, a declarat Dodon.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.05 09:32 Nina
    Noi toti stim ca ei sunt prieten si au acelasi scop...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.