Transnistria şi Găgăuzia

LIDERUL DE LA TIRASPOL NU VA PERMITE "UN NOU VAL DE SPECULAŢII PE PIAŢA VALUTARĂ A TRANSNISTRIEI"

19 decembrie, 2017

Situaţia de pe piaţa valutară a Transnistriei s-a stabilizat, iar valuta străină este accesibilă astăzi atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice. Acest lucru a fost anunţat marţi de către preşedintele Băncii Centrale Transnistrene (BCT), Vladislav Tidva, la o şedinţă convocată de preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, şeful BCT a spus că acest lucru a fost posibil datorită unui set de măsuri, luate de bancă în vederea stabilizării situaţiei pe piaţa valutară.

"Noi desfăşurăm o politică în cadrul parametrilor oficiali stabiliţi pentru acest an: 15-15,5 ruble pentru 1 dolar SUA. Pe piaţa de numerar, valoarea dolarului este de 16,3-16,4 ruble. Deficitul nu se atestă şi nici nu se prognozează. Este posibilă creşterea cererii înainte de sărbători, dar nu este vorba de populaţie, ci de participanţii la piaţă care aşteaptă să câştige bani din revânzarea valutei", a spus Tidva.

Preşedintele a solicitat "să fie evaluate cu atenţie acţiunile instituţiilor de creditare" şi să nu se permită "un nou val de speculaţii în Transnistria".

Referindu-se la încasările de valută din partea exportatorilor, interlocutorii au menţionat că principalele venituri sunt asigurate de CERS Moldovenească, de Uzina Metalurgică şi de Uzina de Ciment de la Rîbniţa, precum şi de compania "Tirotex".

"Măsurile luate pentru stabilirea preţurilor indicative au permis şi altor exportatori, inclusiv de culturi oleaginoase şi de cereale, restituirea integrală a câştigurilor în valută. Momentele pozitive ţin de reducerea până la trei luni a termenului de repatriere a veniturilor din export", a spus bancherul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.