Transnistria şi Găgăuzia

EXPERT DE LA TIRASPOL: TRANSNISTRIA TREBUIE SĂ SE AŞTEPTE LA UN NOU ATAC POLITIC DIN PARTEA MOLDOVEI

22 decembrie, 2017

Transnistria trebuie să se aştepte în anul 2018 la „un nou atac politic din partea Moldovei pe întregul spectru de reglementare și la zdruncinarea, scenariului guvernului de soluționare a conflictului”. O astfel de opinie a fost exprimată de către șeful catedrei de politologie şi administrație publică a Universității transnistrene, Ilia Galinski, citat de agenția de știri oficială a regiunii „Новости Приднестровья“.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el consideră că schimbarea a șapte membri ai Guvernului Moldovei „are la bază consecințe de viitor și, deși oficial se declară că noile cadre vor constitui baza guvernului tehnocrat, în realitate, acestea au o natură pur politică și urmăresc scopul de a consolida vectorul proeuropean al dezvoltării Republicii Moldova”.

„Evident că, în acest fel, conducerea Partidului Democrat din Moldova întărește personalul cu forțele proeuropene și proamericane. Iar numirea în importanta funcţie de vicepremier pentru reintegrarea a unei fete din echipa integratorilor europeni, Cristina Lesnic, care va construi de acum încolo o politică față de Transnistria, spune exact acest lucru”, a subliniat profesorul.

El a atras atenția asupra faptului că schimbările în guvern au avut loc practic imediat după revenirea liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, din SUA.

„Probabil, la Washington el a primit sprijinul politic deplin în realizarea liniei pentru capturarea totală de jure a puterii, „victoria” în viitoarele alegeri parlamentare cu folosirea tuturor posibilelor mecanisme ascunse și văzute, separarea politică finală de Rusia și o confruntare mai dură cu Transnistria”, consideră Galinski.

Potrivit lui, „indiferent de ce au declarat politicienii moldoveni, scopul lor este subordonarea Transnistriei, reintegrarea ei în Moldova”.

„Judecând după ultimii paşi ai conducerii politice moldovenești, va continua practica de a iniția tot felul de provocări față de Rusia și Transnistria. Scopul lor este de a găsi un motiv pentru blocarea teritoriul transnistrean, introducerea interdicţiilor pentru cetățenii ruși de a vizita Moldova, iar în viitor - eliminarea comunicaţiei aeriene şi feroviare în baza experienței Ucrainei. Ne putem aştepta chiar şi la dezghețare a conflictului. Cu alte cuvinte, perspectivele relațiilor moldo-transnistrene nu promit Transnistriei nimic bun. Cel mai probabil, anul viitor va fi un nou test de forță pentru societatea transnistreană”, susţine expertul.

El a subliniat că, în aceste „condiții dificile, transnistrenii au nevoie mai mult ca niciodată de coeziune socială și politică, de consolidare pentru a proteja ideea națională a Transnistriei – recunoașterea”. Anumite măsuri de protecție a cetățenilor și compatrioții săi „ar putea lua și Rusia – ca garant al soluționării conflictului moldo-transnistrean, mai ales că Moscova are suficiente pârghii pentru aceasta”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.22 16:10 Serafim
    De ce e3i tot timp au tamalii de noi?
  2. 2017.12.23 16:19 Grigore
    Pina chind acolo sta armata ruseasca noi nu putem sa rezolvam problema.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.