Transnistria şi Găgăuzia

EXPERT: REPETAREA CONFLICTULUI ARMAT DE PE NISTRU ESTE IMPOSIBILĂ, ÎNSĂ VIITORUL NEGOCIERILOR ESTE VAG

26 ianuarie, 2018

Repetarea conflictului armat de pe Nistru este imposibilă, însă viitorul negocierilor dintre Moldova şi Transnistria este încă vag, consideră analistul american, fostul şef al Misiunii OSCE în RM, William H. Hill.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un studiu pentru Centrul Carnegie din Moscova, el a menţionat că progresul înregistrat la sfârşitul anului 2017 în negocierile dintre Tiraspol şi Chişinău se bazează pe trei factori: politica reuşită a OSCE (în primul rând, în cadrul preşedinţia Germaniei şi Austriei), care a reuşit să păstreze şi să reia procesul de negocieri în formatul „5+2”; disponibilitatea Rusiei de a participa la dialog, chiar şi în pofida relaţiilor proaste cu Occidentul în contextul crizei din Ucraina; încheierea Acordului de Asociere dintre RM şi UE, care a determinat Tiraspolul să-şi revizuiască poziţiile în privinţa economiei şi comerţului”.

În opinia sa, „economia Transnistriei şi Moldovei au aceleaşi probleme: exodul populaţiei apte de muncă, dependenţa de asistenţa externă şi de remitenţe, declinul producţiei industriale şi controlul oligarhilor”.

„Ultima problemă trebuie abordată aparte. Deşi la începutul mandatul de preşedinte, Igor Dodon vorbea despre intenţia de a soluţiona conflictul transnistrean şi a desfăşurat un şir de întrevederi la nivel înalt cu omologii săi din Rusia şi Transnistria, începând cu mijlocul anului 2017 se atestă o creştere a activităţii oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc (preşedintele Partidului Democrat, care este acuzat de capturarea puterii în dreapta Nistrului) în privinţa regiunii din stânga Nistrului. Negocierile Dodon-Krasnoselski se transformă uşor în negocierile PDM - „Sheriff“ (o companie oligarhică care controlează întreaga viaţă economică a Transnistriei) şi se pare că anume de dezvoltarea acestui dialog va depinde viitorul conflictului îngheţat şi al celor două maluri ale Nistrului”, a remarcat diplomatul.

Potrivit lui, „succesele din 2016-2017 lasă speranţa că Moldova şi Transnistria se îndreaptă spre soluţionarea contradicţiilor, de aceea posibilitatea unui conflict armat este minimă”.

„Sondajelor de opinie arată că doar 1% dintre respondenții moldoveni au indicat conflictul transnistrean ca fiind o problemă importantă a republicii, iar în condițiile viitoarelor alegeri parlamentare, este puțin probabil ca această chestiune să devină subiectul principal al polemicilor electorale ale candidaţilor”, a spus expertul.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.26 12:33 Fima
    El stie ce spune, el cunoste bine situatia in Moldova si in Transnistria.
  2. 2018.01.26 13:12 Vizir
    „succesele din 2016-2017 lasă speranţa că Moldova şi Transnistria se îndreaptă spre soluţionarea contradicţiilor, de aceea posibilitatea unui conflict armat este minimă”.Da Doamne ca asa si sa fie...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.