Transnistria şi Găgăuzia

GĂGĂUZII AU CONDAMNAT IDEEA UNIONISMULUI, PROMOVATĂ ÎN MOLDOVA

26 februarie, 2018

Consiliul deputaților de toate nivelurile și activul Găgăuziei au discutat sâmbătă, 24 februarie, la Tomai, „ideea unionismului, promovată în Moldova de anumite partide”. Potrivit agenției INFOTAG, organizatorii susțin că la forum au participat peste o mie de persoane, care s-au adunat pentru a elabora măsuri de contracarare a unionismului și pentru a condamna diminuarea împuternicirilor Găgăuziei.

Bașcanul Irina Vlah a spus că „Găgăuzia trebuie să respingă forțele antistatale care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România”, menționând că anume la Tomai a avut loc prima adunare a cetățenilor pentru organizarea referendumului din februarie 2014.

„Atunci tot era o confruntare. Dar referendumul a avut drept rezultat schimbările care sunt astăzi în Găgăuzia. Multe regiuni ale țării invidiază economia noastră în creștere. Cu toate acestea, în republică, mișcările unioniste încep din nou să ia amploare, se adoptă declarații privind unirea cu România. Întâlnirea de astăzi trebuie să confirme că suntem interesați de consolidarea statalității Republicii Moldova. Sunt convinsă că o Găgăuzie puternică este posibilă doar într-o Moldovă puternică”, a spus bașcanul.

Președintele Adunării Populare (APG), Vladimir Cîssa, a amintit că „ideea de unire a Moldovei cu România nu a apărut astăzi, ci încă la sfârșitul anilor 80, când unioniștii, sub steagul Frontului Popular, au adoptat o declarație privind unirea cu România, însă atunci această problemă nu a trecut din cauza Transnistriei și a Găgăuziei”.

Fostul bașcan al Găgăuziei, Dmitri Croitor, a atras atenția la forțele care vor să lipsească Moldova de statalitate.

„Moldova nu este doar patria voastră, ci și a noastră. Lipsind-o de perspective, trebuie mai întâi să vă consultați cu noi”, a spus el.

Deputatul Parlamentului din partea PDM, Nicolae Dudoglo, i-a îndemnat pe cei prezenți la unitate, subliniind că activiștii mișcării obștești „Noua Găgăuzie”, condusă de el, au adunat 10 mii de semnături împotriva unionismului. El a respins zvonurile privind intenția susținătorilor săi de a organiza provocări asupra consiliului extins.

Un alt deputat democrat, Corneliu Dudnic, și-a anunțat intenția de a elabora un proiect de lege care să interzică partidele politice care promovează ideile unionismului.

„Dacă va fi unirea, eu voi fi primul care voi lua pistolul-automat și voi merge să apăr Găgăuzia”, a declarat el.

Fostul președinte al APG, Dmitri Constantinov, a criticat disciplina școlară „Istoria românilor”.

„Noi nu putem explica copiilor și nepoților noștri de ce învățăm isotia românilor, dar nu istoria noastră”, a remarcat el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.26 14:20 Efim
    Gagauzii vor sa primesc independenta de noi - moldoveni si romini, asa nu se poate nici un caz!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.