Transnistria şi Găgăuzia

SĂPTĂMÂNA VIITOARE, TRANSNISTRIA VA DESFĂȘURA UN FORUM PENTRU A-ȘI CONFIRMA INTERESUL FAȚĂ DE RUSIA

07 martie, 2018

„Un viitor împreună cu Rusia”, așa se numește forumul pe care conducerea autoproclamatei RMN intenționează să-l desfășoare săptămâna viitoare la Tiraspol.

Potrivit agenției INFOTAG, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a spus într-un interviu pentru postul TV „Rossia 24” că „forumul, de fapt, va fi continuarea referendumului din 2006, când poporul transnistrean s-a pronunțat aproape în unanimitate (97%) pentru independența Transnistriei, cu aderarea ulterioară la Rusia”.

„Pentru noi, Rusia este un partener, un negociator și un garant al relațiilor noastre cu Moldova și, bineînțeles, partenerul nostru economic. Avem o interacțiune multivectorială. În primul rând, cooperarea politică. Rusia este un garant al procesului de negocieri. Ea rămâne și un partener militar strategic al republicii noastre. Rusia desfășoară pe teritoriul Transnistriei o misiune de menținere a păcii”, a amintit Krasnoselski, mulțumindu-i Rusiei „pentru pace pe pământul transnistrean”.

El a remarcat și cooperarea cultural-umanitară, în special în domeniul educației, deoarece Transnistria tinde spre „convergența standardelor educaționale ale celor două state”.

Potrivit lui Krasnoselski, Rusia este interesată de Transnistria în domeniul „cooperării economice”.

„Din păcate, în ultimii ani, relațiile noastre în sfera economică „stagnează”, iar exportul a scăzut. Dar noi restabilim cooperarea. Anul trecut, comparativ cu 2016, exporturile au crescut cu 52%. În general, Transnistria tranzacționează cu 91 de țări din lume. Avem export excelent, avem industrie ușoară, industrie metalurgică, întreprinderi bune din complexul agroindustrial. Toate acestea sunt interesante pentru Rusia. Și sper că la forum acest lucru va servi drept bază și va arăta interesul Transnistriei pentru Rusia”, a rezumat el.

Potrivit statisticilor oficiale ale regiunii, Rusia este cel mai mare partener comercial al Transnistriei, cu o pondere de 25%. În 2017, comerţul exterior cu aceasta s-a redus cu circa 10%, până la $420 de mil. În acelaşi timp, exporturile către Rusia au crescut cu 44%, până la $66,2 de mil., iar importurile au scăzut cu peste 15%, până la $353,7 de mil.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.07 11:27 Alexei
    Potratili bi nacito-to bolee poleznoe i nujnoe denighi.
  2. 2018.03.08 14:00 Ivan
    Ei vor incodata sa demonstrez ca sunt uniti cu Rusia... Da asta deja nu da nimic.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.