Transnistria şi Găgăuzia

GUVERNUL ANUNŢĂ CĂ PROBLEMA FERMIERILOR MOLDOVENI CU TERENURI ÎN REGIUNEA TRANSNISTREANĂ A FOST REZOLVATĂ

23 aprilie, 2018

Guvernul a soluționat pentru un termen de 20 de ani problema terenurilor fermierilor moldoveni din stânga Nistrului aparținând.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat, luni, Biroul Politici de Reintegrare, subliniind că restabilirea accesului la loturile de pământ care aparțin proprietarilor din raionul Dubăsari este un rezultat al eforturilor Guvernului Republicii Moldova în cadrul negocierilor purtate între Chișinău și Tiraspol.

Rezultatele acțiunilor Guvernului au fost comunicate luni, în cadrul întrevederii dintre reprezentanții Biroului și administrațiile publice locale din localitățile Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pîrîta, precum și agenții economici din raionul Dubăsari.

Potrivit comunicatului, a fost obținut în premieră accesul necondiționat al proprietarilor terenurilor agricole pentru un termen de 20 de ani, cu începerea utilizării din 1 august 2018 și eliberarea certificatelor în perioada imediat următoare.

După cum a informat anterior INFOTAG, problema terenurilor în Dubăsari a apărut în 1999, când vameşii transnistreni au început să le pună piedici fermierilor moldoveni în traversarea drumului, ca să-şi cultive terenurile. Totodată, ei au fost obligaţi să plătească impozite şi taxe pentru culturile exportate. În cele din urmă, mulţi au refuzat să mai cultive terenurile. Este vorba de circa 6,5 mii de hectare de terenuri agricole, în care 5,6 mii de săteni sunt proprietari, cu documentele corespunzătoare eliberate de către autorităţile competente ale Republicii Moldova.

Problema accesului ţăranilor la terenurile lor este una dintre principalele probleme ridicate de Moldova la toate platformele în procesul de reglementare transnistreană. În cadrul şedinţei din 25 noiembrie 2017, reprezentanţii politici din Moldova şi Transnistria au reuşit să semneze o decizie de protocol privind unele măsuri de soluţionare a problemelor legate de utilizarea terenurilor agricole situate în raionul Dubăsari, după autostrada Tiraspol-Camenca.

În vederea îndeplinirii deciziei, pe 2 februarie, Guvernul Transnistriei a adoptat o hotărâre care prevede „reglementarea problemelor utilizării terenurilor şi crearea condiţiilor optime pentru activitatea producătorilor agricoli în raionul Dubăsari”.

Potrivit acesteia, pentru prelucrarea pământului de către persoanele fizice şi juridice din satele Doroţcaia, Pîrîta, Coşniţa, Pogrebea, Cocieri, Molovata Nouă, Vasilievca, aceştia trebuie să obţină certificatul de la administraţia raionului în baza „cererii, documentelor şi în ordinea stabilită de Ministerul Agriculturii şi Resurselor Naturale al RMN şi în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, ţinând cont de acordurile semnate în cadrul procesului de negocieri cu RM”.

Înregistrarea simplificată specială a utilizatorilor de terenuri şi eliberarea certificatului respectiv se efectuează gratuit, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii şi a documentelor. Valabilitatea certificatului este de până la cinci ani.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.23 13:53 David
    Nu cred ca asa si este in realitatea?
  2. 2018.04.23 17:03 Elena
    La sfirsit taranii sa bogateasca oleaca...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.