Transnistria şi Găgăuzia

MOLDOVA ÎŞI MENŢINE POZIŢIA DE LIDER LA IMPORTUL DE FIER UZAT DIN UCRAINA

31 iulie, 2018

Conform rezultatelor primului semestru, Republica Moldova şi-a păstrat titlul de cel mai mare consumator de fier uzat din Ucraina, chiar dacă ţara vecină a introdus sancțiuni împotriva Uzinei Metalurgice Moldoveneşti.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la datele statisticii vamale a Serviciului Fiscal al Ucrainei, în prima jumătate a anului, întreprinderile ucrainene au majorat exportul de fier uzat de 2,1 ori, până la 270,3 mii tone. În termeni monetari, exporturile au crescut de 3,2 ori față de aceeași perioadă a anului 2017, până la $89,1mil.

În acelaşi timp, 71,8% din exporturi au revenit Moldovei, 26,8% - Turciei și 0,9% - Olandei.

După cum a informat anterior INFOTAG, în luna mai, Ucraina a introdus sancţiuni pentru un şir de companii ruse. În lista acestora a fost inclusă şi Uzina Metalurgică Moldovenească, amplasată în oraşul Râbniţa din regiunea transnistreană a Moldovei.

„Măsurile economice și alte măsuri restrictive speciale” au fost introduse pentru o perioadă de trei ani în formă de „blocarea activelor, limitarea operațiunilor comerciale, împiedicarea retragerii capitalului peste hotarele Ucrainei, suspendarea îndeplinirii obligațiilor economice și financiare, precum și a interdicţiei pentru achizițiile publice”.

Anterior, asociaţia întreprinderilor metalurgice „Ukrmetallurgprom” a venit cu iniţiativa de a interzice exportul de fier uzat din Ucraina din cauza deficitului acestuia pentru uzinele din ţară.

Preşedintele asociaţiei, Alexandr Kalenkov, a propus interzicerea exportului de fier uzat în Transnistria.

„De fapt, aceasta este o chestiune politică, care trebuie soluţionată astăzi, deoarece multe materii prime strategice sunt exportate în republica nerecunoscută, unde sunt transformate în produse finite şi exportate pe aceleaşi pieţe în care concurăm. În plus, întreprinderile transnistrene sunt subvenţionate complet: atât pentru gaze (subvenţionate de Rusia), cât şi pentru energia electrică. Având în vedere acest lucru, nu putem admite să exportăm atâta fier uzat în Transnistria. Dacă vom crea o listă de restricţii privind exportul de mărfuri cu Rusia, probabil că este logic să facem acest lucru şi în ceea ce priveşte Transnistria”, a spus el.

INFOTAG precizează: Uzina Metalurgică de la Râbniţa a fost construită în 1985 şi până în prezent rămâne a fi una dintre cele mai moderne întreprinderi metalurgice de pe teritoriul fostei URSS. Uzina este specializată în prelucrarea metalelor grele. Capacităţile sale permit producerea a circa 1 milion de tone de oţel şi tot atâta laminate.

În ianuarie-aprilie, uzina şi-a dublat producţia de laminate comparativ cu perioada similară a anului 2017, până la 185 mii tone. În anul curent, uzina intenţionează să-şi majoreze producţia cu 200 mii tone, astfel încât producţia de laminate să ajungă la 670 mii tone, iar producţia de oţel – la 650 mii tone.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.08.01 09:50 Nobil
    Pentru Moldova mult mai bine chind uzina functioneaza.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.