Transnistria şi Găgăuzia

AUTOMOBILELE TRANSNISTRENE CU NUMERE DE ÎNMATRICULARE NEUTRE VOR PUTEA CIRCULA PESTE HOTARE ÎNCEPÂND CU 9 OCTOMBRIE

04 octombrie, 2018

Din 9 octombrie, mijloacele de transport din regiunea transnistreană cu plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre și certificate de înmatriculare permanente, eliberate în corespundere cu legislaţia Moldovei, vor putea fi admise în traficul rutier internațional.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Biroului Politici de Reintegrare, la traversarea frontierei de stat a Moldovei, conducătorii auto vor trebui să prezinte certificatul de înmatriculare a vehiculului, permisul de conducere, pașaportul, asigurarea de răspundere civilă auto „Cartea Verde”, actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului cu număr de înmatriculare neutru, raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului.

De asemenea, în spatele autovehiculului trebuie să fie lipit semnul statului – un autocolant în formă de elipsă cu suprafața reflectorizantă, de culoare albă, cu conturul de culoare neagră, pe fondul căreia este aplicată inscripția „MD”.

Biroului Politici de Reintegrare aminteşte că garanțiile legate de respectarea Convenției asupra circulației rutiere din 1968 aparțin statului membru în care este înmatriculat mijlocul de transport antrenat în traficul internațional, iar verificările în vederea asigurării respectării revin conform competențelor de constatare (art. 39 alin. (2) al Legii nr.414/2006; art. 423 Cod contravențional; punctul 3 al Hotărârii Guvernului nr. 847/2018; Hotărârii Guvernului nr. 834/2008; Ordinul IGPF nr.120 din 25.09.2018; Ordinul IGPF nr.91 din 04.07.2017).

Conducătorilor auto li se recomandă să consulte legislația statului de destinație/tranzitat și să respecte normele de circulație rutieră.

Biroul precizează că, în contextul lansării mecanismului de înmatriculare a mijloacelor de transport cu numere neutre, Republica Moldova a informat depozitarul Convenției asupra circulației rutiere internaționale despre noile prevederi ale legislației naționale.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.