Transnistria şi Găgăuzia

CONFLICTUL TRANSNISTREAN NU VA FI SOLUŢIONAT PRIN MAGIE – PREŞEDINTELE ÎN EXERCIŢIU AL OSCE

18 ianuarie, 2019

Conflictul transnistrean nu va fi soluţionat prin magie, într-o zi, a declarat preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Slovaciei, Miroslav Lajcak.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, el a menţionat că „părţile trebuie să se concentreze pe pașii mici, care vor asigura progresul, precum şi să construiască dialogul pe bază de încredere reciprocă”.

Printre realizările în procesul de negocieri Lajcak a numit deschiderea podului peste Nistru (la Gura Bâcului), soluţionarea problemelor ce ţin de activitatea școlilor din Transnistria cu predare în grafie latină, accesul fermierilor moldoveni la terenurile amplasate după drumul Tirasol-Râbnița, participarea mașinilor transnistrene cu camere neutre în traficul internațional (se are în vedere realizarea deciziilor protocolare ale negocierilor în formatul „5+2” – „I.”), exprimându-și recunoștința față de „autoritățile moldovenești pentru eforturile depuse care au condus la aceste rezultate”.

El a menționat că la întâlnirile cu Președintele, prim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova s-a discutat despre pașii care urmează a fi făcuţi în procesul de reglementare.

„Acum este un moment oportun: procesul a căpătat un dinamism, care trebuie dezvoltat. Astfel, în procesul de reglementare este necesară o soluţie care va corespunde principiilor suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova cu acordarea unui statut special Transnistriei”, a concluzionat Lajcak.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a mulțumit omologului său pentru vizita în republică „într-un moment atât de critic pentru OSCE, având în vedere situația internațională tensionată”.

„Contăm pe sprijinul Slovaciei în calitate de președinte în exercițiu al OSCE în soluționarea conflictului transnistrean, în special în problema retragerii trupelor rusești și transformarea misiunii de menținere a păcii într-o misiune civilă. De asemenea, este necesară efectuarea unei inspecții internaționale la depozitul de muniții din Cobasna, care, fiind în umbra negocierilor politice, devine treptat un pericol pentru Moldova și pentru regiune în general. Sunt convins că în acest an vom obţine prin eforturi comune intensificarea dialogului în ceea ce ţine de reglementarea transnistreană”, a spus ministrul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.