Transnistria şi Găgăuzia

RUSIA NU VA LĂSA NICIDECUM TRANSNISTRIA– POLITOLOG RUS

01 martie, 2019

Transnistria poate fi „locul în care Rusia ar putea fi antrenată iarăşi într-un conflict, dar Rusia nu va lăsa nicidecum Transnistria”. Despre aceasta a declarat, în ajun, analistul politic rus și prezentatorul TV Serghei Miheev în timpul unei teleconferințe cu studenții și profesorii Universității din Transnistria.

Potrivit agenției INFOTAG, în discursul său, el a încercat să clarifice „de ce relațiile dintre Rusia și Occident au fost în conflict de secole și cum acest lucru se răsfrânge inclusiv asupra situației din Transnistria”.

Potrivit lui Miheev, Rusia „joacă unul dintre rolurile principale de pe planetă și nu va cere Occidentului permisiunea de a trăi și de a continua politica pe care o consideră necesară”.

„Rusia nu va renunța la Transnistria. Mai ales că va trebui să răspundă la orice provocare militară. Provocarea recentă din strâmtoarea Kerci a arătat clar că nu vom acorda dreptul de a juca după reguli străine pe teritoriul nostru. Sprijinul Transnistriei este unul dintre factorii intereselor noastre naționale în această regiune, iar încercarea de a rezolva conflictul pe cale militară va duce la o reacție puternică din partea Rusiei”, a subliniat el.

Comentând tentativele actuale ale autorităților moldovenești de a „alunga pacificatorii ruși din Transnistria și de a-i înlocui cu observatori civili sub mandat internațional”, politologul a spus că „Rusia nu va accepta retragerea pacificatorilor”.

El a făcut în acest sens o paralelă cu evenimentele din 2008 din Osetia de Sud.

„Acolo trupele georgiene a început execuția pacificatorilor ruşi care aveau mandat internațional. Autoritățile georgiene au crezut că au dreptul să facă acest lucru. Noi însă nu am crezut aşa. Cu toţii ştim cum s-a încheiat totul – cu o victorie militară timp de cinci zile și recunoașterea deplină a Osetiei de Sud ca stat independent”, a reamintit Miheev.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.01 16:24 Zinovii
    Este evident ca anume asa stau lucrurile...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.