Transnistria şi Găgăuzia

AMBASADORUL SUA A VIZITAT PARLAMENTUL TRANSNISTREAN

19 martie, 2019

În ajun, în cadrul vizitei sale la Tiraspol, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck Hogan, a vizitat pentru prima dată organul legislativ al autoproclamatei RMN – Sovietul Suprem (SS) și s-a întâlnit cu conducerea acestuia.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul SS, noul președinte al legislativului, Alexandr Korşunov, a menţionat în cadrul întrevederii că, „deşi potrivit Constituției, sfera politicii externe ţine de competenţa șefului statului și Ministerul Afacerilor Externe, Sovietul Suprem, de asemenea, manifestă un interes deosebit pentru aceasta, deoarece situația care se dezvoltă de-a lungul perimetrului extern al republicii afectează în mod direct viața alegătorilor”.

„În domeniul extern toate ramurile și organele puterii acționează cu poziții consolidate”, a spus el, menționând „presiunea negativă exercitată de către autoritățile moldovenești asupra Transnistriei, utilizarea diferitelor tipuri de sancțiuni și restricții faţă de persoane juridice şi fizice”.

Președintele Parlamentului și-a exprimat speranța că „SUA, care îşi declară ataşamentul față de principiile democratice, apărarea drepturilor omului și libertăților cetățenilor, vor aduce o contribuție semnificativă la negocierile în formatul „5+2” în procesul de reglementare politică a relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului”.

Potrivit vicepreședintei Sovietului Suprem, Galina Antiufeeva, împreună cu reprezentanții ambasadei americane s-a ajun la înţelegerea că astfel de întâlniri vor continua.

„Acest lucru este extrem de important și necesar pentru rezolvarea promptă a problemelor cu care ni se adresează alegătorii noștri. Înţelegerile atinse în procesul de negocieri trebuie să fie implementate în cadrul legal al RMN. Aceasta va servi ca o garanție suplimentară că ele vor fi realizate. Din păcate, nu toate sunt realizate de partea moldovenească”, a spus ea.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.