Transnistria şi Găgăuzia

​LIDERUL DE LA TIRASPOL CONSIDERĂ CĂ PAUZA ÎN PROCESUL DE NEGOCIERI ESTE TERGIVERSATĂ

02 aprilie, 2019

„Modul stand by” în procesul de negocieri între Transnistria și Moldova este tergiversat, dar, cu toate acestea, chiar și în condițiile „negocierii în afara sezonului”, problemele curente se rezolvă. Această opinie a fost exprimată marți de către președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, care a primit la Tiraspol o delegație rusă, condusă de ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului transnistrean, el a menționat „natura sistemică și constructivă a interacțiunii cu MAE al Rusiei”, exprimându-și recunoștința pentru „atenția deosebită față de Transnistria”.

Krasnoselski a subliniat importanța principială a participării Federației Ruse la lucrările formatului „5+2” și s-a arătat mulţumit de posibilitatea „de a discuta perspectivele negocierilor cu reprezentanții țării garant și mediator”.

Potrivit lui, în pofida „pauzei” temporare legate de evenimentele politice din Moldova și de formarea noului Guvern, din care face parte și reprezentantul Moldovei pentru probleme politice, „la nivelul grupurilor de lucru a fost atinsă, de exemplu, o înţelegere privind sincronizarea perioadei de prohibiţie (de la 15 aprilie până la 15 iunie) în râul Nistru”.

Liderul de la Tiraspol a spus că „probleme de mediu, în special, păstrarea resurselor biologice acvatice ale Nistrului, sunt extrem de importante pentru locuitorii din ambele țări”.

„Având în vedere temerile crescânde, diseminarea informațiilor care nu sunt întotdeauna de încredere și speculațiile din jurul „temei fluviului”, este oportun ca în actuala agendă de negocieri să fie incluse problemele de mediu”, a spus el, enumerând printre problemele de actualitate telecomunicațiile și sfera bancară.

Interlocutorii au exprimat opinia comună „cu privire la inadmisibilitatea transformării acestei pauze tactice în negocieri în una strategică” și „cu privire la oportunitatea reluării activității intense la toate nivelurile dialogului, inclusiv „Reuniunea permanentă...”.

„Întâlnirea în formatul „5+2” este oportună și necesară pentru formarea unei idei despre starea reală a lucrurilor în procesul de negocieri la momentul de astăzi”, a explicat Gubarev.

Participanții la întrevedere „au discutat o gamă largă de chestiuni privind agenda negocierilor și cooperarea bilaterală ruso-transnistreană”, convenind „să continue cooperarea strânsă în toate domeniile de interes comun”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.