Transnistria şi Găgăuzia

MAE AL UCRAINEI A CALIFICAT ELIBERAREA PAŞAPOARTELOR RUSEŞTI PENTRU LOCUITORII DIN DONBASS DREPT O REPETARE A SCENARIULUI DIN TRANSNISTRIA

25 aprilie, 2019

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei şi-a exprimat un protest ferm în legătură cu decretul președintelui rus Vladimir Putin de a simplifica procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii anumitor raioane din regiunile Doneţk și Lugansk și a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să condamne această decizie a Kremlinului.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în declarația corespunzătoare a MAE, acest document este numit drept unul „meschin din punct de vedere juridic, care nu va schimba apartenenţa locuitorilor din teritoriile din Donbass ocupate de Rusia la cetățenia ucraineană”.

Viceministrul de Externe al Ucrainei, Serghei Kisliţa, a calificat decretul președintelui rus drept o „repetare a scenariilor din Transnistria, Osetia de Sud și Abhazia”.

„Decretul lui Putin privind eliberarea pașapoartelor FR în baza „hârtiuţelor” anumitor raioane din regiunile Doneţk și Lugansk înseamnă repetarea scenariilor din Transnistria, Osetia de Sud și Abhazia. Aceasta este o acțiune planificată, o provocare nu numai pentru Kiev, ci și pentru Berlin, Paris, Bruxelles și Washington”, a scris Kisliţa pe Twitter, exprimându-şi opinia că „astfel de acțiuni ale agresorului trebuie contracarate imediat”.

Pe 24 aprilie, Putin a semnat un decret privind procedura simplificată de obținere a cetățeniei Federației Ruse pentru locuitorii din Doneţk și Lugansk „din considerente umanitare”.

În autoproclamata RMN, în ultimii ani, numărul deținătorilor de cetățenie rusă s-a dublat şi în prezent depășește 200 mii de persoane, ceea ce reprezintă aproape jumătate din populație.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.