Transnistria şi Găgăuzia

ÎN GĂGĂUZIA A ÎNCEPUT CAMPANIA ELECTORALĂ PENTRU ALEGERILE BAŞCANULUI AUTONOMIEI

02 mai, 2019

În Găgăuzia a început campania electorală pentru alegerile başcanului autonomiei. Potrivit agenţiei INFOTAG, alegerile sunt planificate pentru 30 iunie.

În ajun, Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia a înregistrat un grup de inițiativă, care va colecta semnături pentru a înregistra candidatura actualul șef al autonomiei, Irina Vlah, la funcția de bașcan. Pentru înregistrare, candidaţii la funcţia de başcan trebuie să colecteze de la 1,5 mii la 2 mii de semnături în sprijinul lor și din cel puțin 2/3 din localitățile Găgăuziei.

Președintele CEC al Găgăuziei, Ivan Komur, a spus că grupul de inițiativă are 34 de persoane. Toate documentele prezentate corespund cerințelor legii, astfel că grupul a fost înregistrat imediat.

La sfârșitul zilei de 1 mai, CEC a primit documentele pentru înregistrarea unui grup de inițiativă care va îl va înainta la funcţia de başcan pe activistul civic Mihail Vlah. Grupul de inițiativă este condus de un susţinător al său, Leonid Dobrov. Grupul nu a fost încă înregistrat.

CEC va recepţiona documentele din partea grupurilor de inițiativă până pe 25 mai, înregistrarea candidaților se va încheia pe 30 mai, cu 30 de zile până la alegeri.

Împuternicirile actualului bașcan Irina Vlah au expirat la 15 aprilie. Acum patru ani, ea a câștigat alegerile din primul tur: 51% dintre alegători au votat pentru ea. Pe locul doi s-a clasat deputatul Parlamentului din partea Partidului Democrat, fostul primar al Comratului, Nicolai Dudoglo, care a obţinut 19,06% din voturi.

Înainte de lansarea campaniei electorale, Irina Vlah și-a prezentat rezultatele activității sale de başcan, organizând un mare eveniment la Ceadîr-Lunga. La ceremonie au participat Președintele Igor Dodon, Ambasadorii Rusiei și Azerbaidjanului, primul secretar al Ambasadei Turciei în Republica Moldova. În sprijinul lui Vlah, au vorbit doi dintre cei trei foști başcani ai autonomiei, Gheorghii Tabunşcic și Dmitri Croitor.

„Cu plăcere și satisfacție, pot spune că echipa noastră, în ciuda numeroaselor provocări, a obținut rezultate pozitive în fiecare domeniu de care a fost responsabilă. Timp de patru ani, în Găgăuzia au fost create 2000 de locuri de muncă prin atragerea investitorilor străini mari și prin susţinerea întreprinderilor mici și mijlocii”, a spus Vlah.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.