Transnistria şi Găgăuzia

ŞEFUL MISIUNII OSCE SALUTĂ DECIZIA AUTORITĂŢILOR TRANSNISTRIEI DE A RENUNŢA LA PRETENŢIILE REFERITOR LA VARNIŢA

14 mai, 2019

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a salutat decizia conducerii Transnistriei de a anula decretul nr. 18 cu referire la satul Varnița.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Misiunii, el consideră că această decizie „va permite părților să păstreze încrederea construită în ultimii ani în procesul de reglementare”.

„OSCE este de părere că situaţia satului Varnița ar trebui să fie un exemplu de bună cooperare și libertate de circulație în beneficiul populației. O discuție constructivă asupra diferitelor aspecte ce vizează locuitorii acestui sat controlat de Chișinău, care au legături strânse cu Transnistria, ar fi extrem de benefică pentru avansarea procesului de reglementare”, a subliniat diplomatul.

El a amintit că cele 57 de state participante ale OSCE, în cadrul Reuniunii Ministeriale a OSCE de la Milano din decembrie anul trecut, „au reconfirmat angajamentul lor privind reglementarea cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul hotarelor sale recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria, care să garanteze pe deplin drepturile omului, cele politice, economice și sociale ale populației sale”.

„Este extrem de important ca părțile să rămână pe calea soluțiilor pragmatice și interacțiunii constructive, așa cum a fost recent demonstrat de partea moldovenească în cazul Uzinei Metalurgice Moldovenești din Transnistria (MMZ)”, a adăugat Neukirch.

După cum a informat anterior INFOTAG, în ianuarie, preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, a semnat un decret în care spune că satul Varnița s-ar afla „temporar sub controlul Republicii Moldova”, iar funcțiile de administrare sunt exercitate de structurile locale din satul Proteagailovca, subordonate regimului de la Tiraspol.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.05.15 12:10 Vasile
    Strainii trebue sa ajuta pe noi, moldoveni sa rezolvam intrebarea cu separatistii de la Transnistria.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.