Transnistria şi Găgăuzia

MINISTERUL DE EXTERNE S-A PRONUNŢAT PENTRU RETRAGEREA TRUPELOR RUSE ŞI ÎMPOTRIVA FEDERALIZĂRII MOLDOVEI

11 iunie, 2019

Noul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, s-a pronunţat pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul republicii şi împotriva federalizării Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în calitate de ministru.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, el a spus că „nu există riscul de federalizare a Moldovei”.

„Sunt împotriva federalizării, la fel ca şi majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova. În Parlament nu există o majoritate pentru a lua o astfel de decizie. Nu mai vorbesc despre majoritatea constituțională, deoarece pentru federalizare trebuie modificată Constituția. Nu există astfel de riscuri”, a subliniat Popescu.

Întrebat despre retragerea trupelor ruse din Moldova, el a spus că „acestea se află pe teritoriul republicii în pofida angajamentelor Rusiei şi acordurilor internaţionale”.

„Am fost specialist pe conflictele nerezolvate din spaţiul postsovietic. Am fost în Georgia, în Nagorno-Karabah și alte puncte fierbinți. Vreau să vă spun că Republica Moldova este singura țară care nu a semnat nici un acord care ar legitima prezența trupelor rusești pe teritoriul său. Nimeni dintre liderii din Republica Moldova nu a sprijinit aflarea trupelor rusești. Vă asigur că RM va insista în continuare pe retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său”, a spus Popescu.

În același timp, el a menționat că noul Guvern, Președintele și MAEIE pledează pentru „cooperarea cu Federația Rusă”.

„Relaţiile dintre marile puteri sunt conflictuale în multe privinţe, însă referitor la Moldova acestea au ajuns la un compromis. Acest lucru este foarte important, este un semn că şi ei vor să vadă stabilitate în Moldova. Şi pentru noi nu este necesar să participăm la diferite jocuri geopolitice”, a spus diplomatul.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, el a spus că Moldova va continua politica externă proeuropeană.

„M-am întâlnit astăzi cu Preşedintele Dodon. Am discutat totul. Nimeni nu va denunţa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi nici alte documente”, a spus ministrul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.