Transnistria şi Găgăuzia

LIDERUL DE LA TIRASPOL: ÎN MOLDOVA ESTE O CRIZĂ POLITICĂ PERMANENTĂ, CARE NU SE VA ÎNCHEIA ODATĂ CU CREAREA COALIŢIEI

19 iunie, 2019

Președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, salută crearea noii coaliții de guvernământ în Moldova pe cale pașnică, dar consideră că este puțin probabil ca aici să se încheie criza politică din țară.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre acesta el a declarat într-un interviu acordat televiziunii locale, menționând că, pe tot parcursul istoriei Moldovei independente, acolo „mereu se atestă vreo criză politică”.

„Poporul mereu este dezbinat. O parte din oameni privesc spre Vest, o parte – spre Est. Bineînțeles, totul este dezbinat: partidele, oamenii, interesele. Deseori, politicienii trec de la un partid la altul. Este un proces permanent. Și aceasta nu sunt ultimele metamorfoze. Acest lucru este inevitabil. Societatea este dezbinată”, a spus Krasnoselski.

Cu toate acestea, el este convins că procesul de negocieri privind reglementarea relațiilor dintre Transnistria și Moldova va continua.

Comentând subiectul federalizării, abordat din nou în Moldova, liderul de la Tiraspol a numit acest lucru drept speculație.

„Unii politicieni, care doresc să fie la guvernare în țara vecină, încep să speculeze pe tema Transnistriei. Amintiți-vă: ei vorbesc despre federalizare, apoi despre un statut special, apoi despre menţinerea legii din 2005, apoi iarăşi despre federalizare, apoi se dezic de cuvintele lor. Acum, în criza politică, şi-au amintit iarăşi de federalizare, de statutul special, iar apoi s-au dezis de afirmaţiile lor. Dar indiferent de cine şi ce zice, acest lucru este imposibil de făcut. Mai întâi, trebuie adusă în ordine baza legislativă. Sau legile să fie anulate, sau să fie adoptate altele noi, să se modifice Constituția. Să fie construită o platformă juridică. Aceste afirmații sunt goale”, susţine Krasnoselski.

El și-a exprimat regretul că Moldova „nu poate înțelege că în aproape 30 de ani de existență independentă a Transnistriei s-au schimbat multe: au fost create noi instituții, s-a format deja un nou popor – transnistrean, iar aceste speculații sunt absolut inadecvate”.

„Îi îndemn pe colegi să-și amintească că există formatul „5+2”, există anumite acorduri. Există o mulţime de probleme nerezolvate, de care depinde viața oamenilor simpli. Rezolvați-le. Nu vă ocupaţi de politică. Acesta este un punct mort. Putem să coexistăm alături, rezolvând probleme comune, și tuturor le va fi bine și război nu va fi niciodată”, a spus liderul transnistrean.

Comentând pericolul suspendării livrărilor de gaze în Transnistria, el și-a exprimat convingerea că „raţiunea va prevala și că tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va fi menţinut”.

„Sunt doi președinți – Putin și Zelenski. Există anumite interese economice și geopolitice. Acești președinți decid, nu Dodon și Krasnoselski. Sunt convins că tranzitul de gaze va fi menţinut. Toate tarifele vor fi menţinute ca şi în 2019. Problema este una acută, dar, în general, nu trebuie să reacţionat aşa la aceasta. Totul va fi bine”, a spus el.

Liderul de la Tiraspol a dat asigurări că tot ce depinde de autoritățile transnistrene va fi făcut.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.06.20 12:05 Fima
    On vidit sorincu v ciujom glazu, a brevna v svoem glazu ne vidit...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.