Transnistria şi Găgăuzia

PREMIERUL MAIA SANDU CONSIDERĂ CĂ ACTUALMENTE NU EXISTĂ PREMISE PENTRU REGLEMENTAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

05 septembrie, 2019

Premierul Maia Sandu consideră că actualmente nu există premise pentru reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta ea a declarat jurnaliştilor, comentând afirmaţiile Preşedintelui Igor Dodon precum că Preşedinţia a elaborat proiectul de concept al statutului Transnistriei.

„Nu au fost discuții în acest sens la nivel politic. Nu știu despre ce vorbește domnul Dodon. Noi rămânem pe aceleaşi poziţii: soluționarea politică a acestei probleme trebuie făcută cu stricta respectare a integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu o anumită autonomie pentru Transnistria. De exemplu, după modelul Găgăuziei”, a declarat Sandu.

Ea şi-a exprimat regretul că în prezent nu există premise pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

„Aceste condiții trebuie create. Acum suntem preocupați să schimbăm aspectul economic al acestui conflict, deoarece, atâta timp cât în Transnistria unii câștigă foarte mulți bani prin scheme de corupție și contrabandă, nu este ușor să găsim o soluție politică”, a subliniat premierul.

Întrebată de jurnaliști despre discursul pe care Președintele Igor Dodon urmează să-l susţină de la tribuna Adunării Generale a ONU, ea a spus că el nu poate prezenta conceptul reglementării transnistrene.

„Oricare ar fi funcția pe care o deține, nici un om nu decide soarta Republicii Moldova și cum să rezolve astfel de probleme”, a spus Sandu.

În această săptămână, Președintele Igor Dodon, într-un interviu acordat săptămânalului german „Der Spiegel”, a declarat că administrația Președintelui „a elaborat un concept potrivit căruia autoproclamata RMN poate primi un statut special sub forma unei „autonomii foarte puternice” în componenţa Republicii Moldova”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.06 10:33 Victoria
    Nu cred ca Moldova chindva sa fie membru la UE.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.