Transnistria şi Găgăuzia

MAE AL TRANSNISTRIEI A PUBLICAT ANGAJAMENTELE DIN PACHETUL „BERLIN+” ÎNDEPLINITE DE TIRASPOL ŞI CELE NEÎNDEPLINITE DE CHIŞINĂU

23 octombrie, 2019

„Realizarea pachetului „Berlin+” și alte probleme actuale ale procesului de negocieri” – astfel se numeşte materialul analitic plasat pe site-ul ministerului afacerilor externe al Transnistriei și care are un caracter de prezentare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, raportul de 20 de pagini a fost întocmit într-un plan clar inegal, întrucât reflectă doar angajamentele îndeplinite de Tiraspol și cele neîndeplinite de Chișinău.

De exemplu, deschiderea circulaţiei pe podul peste râul Nistru în vecinătatea satelor Bîcioc și Gura Bîcului, semnarea protocoalelor privind cooperarea în domeniul meteorologiei și protecției resurselor naturale în bazinul râului Nistru sunt enumerate drept angajamente îndeplinite numai de Transnistria, iar asigurarea participării mijloacelor de transport din Transnistria în traficul rutier internațional sau asigurarea utilizării în străinătate a diplomelor de studii superioare eliberate în regiune sunt date drept angajamente neîndeplinite de Moldova.

Referitor la ultimul caz, se menționează că „Moldova refuză accesul la procedura de „superlegalizare” pentru deţinătorii de diplome „neutre”, necesară pentru continuarea studiilor în alte țări. Iar diplomele universității transnistrene, apostilate în Republica Moldova, nu sunt recunoscute de Ucraina.

În opinia Tiraspolului, Moldova nu a asigurat nici cooperarea interbancară.

„Banca Națională a Republicii Moldova realizează sistematic politica măsurilor restrictive în privinţa tranzacțiilor financiare internaționale care provin din sistemul bancar al Transnistriei. Nu a fost rezolvată nici problema convertirii surplusului de lei moldovenești, acumulat în sistemul bancar al RMN din excedentul balanței comerciale cu RM. Moldova a refuzat să înregistreze necesitatea de a rezolva problema în cadrul reuniunii de la Bratislava în formatul „5+2” ”, menţionează MAE al regiunii.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.