Transnistria şi Găgăuzia

UZINA DE LA CUCIURGAN A MAJORAT PRODUCŢIA DE ENERGIE ELECTRICĂ CU 6%

30 octombrie, 2019

Una dintre cele mai mari întreprinderi transnistrene – CERS Moldovenească – a produs în ianuarie-septembrie 3,12 mlrd. kWh de energie electrică, fiind cu 6% mai puţin decât în perioada similară a anului 2018. Astfel, a crescut şi coeficientul de folosire a capacităţilor stabilite – până la 18,99%.

Surse din cadrul administraţiei Centralei de la Cuciurgan au relatat pentru INFOTAG că acest lucru ţine de „majorarea livrărilor de energie electrică pentru export (în Moldova – „I.”).

Potrivit directorului general al centralei, Alexei Şirma, în septembrie 2019, CERS Moldovenească a trecut cu succes auditul de recertificare și a obţinut Certificatul de conformitate cu cerințele standardului internațional ISO 14001:2015.

„Acest document arată că activitatea centralei în domeniul securității mediului corespunde standardelor internaționale general recunoscute”, a spus el.

INFOTAG precizează: CERS Moldovenească este una dintre cele mai mari centrale electrice din Europa de Est, care activează din anul 1964. Întreprinderea dispune de 12 blocuri energetice cu o capacitate totală de 2520 MW, dintre care funcţionează doar trei-patru. În perioada sovietică, centrala asigura cu energie electrică întreaga Moldovă şi sudul Ucrainei, precum şi efectua exporturi în Balcani. Proprietarul centralei este compania rusă „Inter RAO”. Centrala este principalul furnizor de energie electrică în Moldova, care produce doar un sfert din energia consumată. Potrivit noului contract, până la sfârşitul lunii martie 2020, centrala va livra 85% din energia electrică importată de Moldova la preţul de $52,4 pentru 1 kWh.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.