Transnistria şi Găgăuzia

ÎN BAVARIA S-A ÎNCHEIAT CONFERINŢA NEFORMALĂ PENTRU CONSOLIDAREA ÎNCREDERII ÎN REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ

06 noiembrie, 2019

În ajun, în Bavaria s-a încheiat o nouă conferinţă de consolidare a încrederii în reglementarea transnistreană, organizată cu sprijinul Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei și OSCE.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul ministerului de externe al Transnistriei, panelul economic s-a axat pe problema bancară. Reprezentanții regiunii s-au pronunţat pentru „eliminarea rapidă a oricăror obstacole în deschiderea conturilor întreprinderilor transnistrene în băncile moldovenești și convertirea leilor moldovenești în vederea organizării unei interacțiuni depline a sistemelor bancare”.

De asemenea, ei și-au exprimat îngrijorarea „cu privire la problema importului a diferite mărfuri în Transnistria, în lumina așa-numitului proiect comun de control al frontierei Ucrainei și Moldovei”. Totodată, reprezentanții Tiraspolului au continuat să insiste pe „asigurarea livrării produselor petroliere pe calea ferată prin trecerea frontierei la „Slobodka-Cobasna” și îndeplinirea obligațiilor RM în domeniul telecomunicaţiilor, ceea ce va permite organizarea comunicaţiei mobile directe între Transnistria și Moldova”.

La sesiunea tematică „Educație” au fost abordate probleme legate de realizarea dreptului cetățenilor din Transnistria la educație, în contextul acordului privind apostilarea diplomelor. În special, au avut loc consultări cu reprezentanții Ucrainei și Germaniei cu privire la problemele cu care se confruntă absolvenții transnistreni din aceste țări la continuarea studiilor.

Partea transnistreană a abordat la panelul „Libera circulaţie” şi problema permiselor de conducere pentru participarea șoferilor transnistreni în traficul internațional, considerând că trebuie recunoscute documentele corespunzătoare din Transnistria. De asemenea, reprezentanţii transnistreni propun ca numerele neutre să fie eliberate nu numai automobilelor particulare, ci și autobuzelor și camioanelor care aparţin companiilor de transport din regiune și sunt folosite pentru transporturi comerciale internaționale. Același lucru este valabil și pentru obținerea autorizațiilor corespunzătoare de către companiile menționate.

S-a decis ca discuțiile să continue la nivelul grupurilor de experți pentru dezvoltarea transportului și gospodăriei drumurilor, cu implicarea specialiștilor necesari.

De asemenea, a avut loc o discuție tehnică fructuoasă cu privire la accelerarea implementării proiectului unei rute de troleibuz de la Bender prin Varnitsa până la microraionul „Severnîi”. Reprezentanții Uniunii Europene și-au confirmat disponibilitatea de a finanța implementarea acestui proiect important de infrastructură.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.